Техеран се закани да отмъсти на Израел за убития ирански генерал

Иран заплаши Израел с ответни мерки след убийството на високопоставения ирански генерал Рази Мусави при израелски удар в Сирия, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Генерал Мусави от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция бе убит вчера при предполагаемо израелско въздушно нападение в предградие на сирийската столица Дамаск.

Според в. "Ню Йорк таймс" Мусави е помагал за наблюдението на доставките на ракети и други оръжия за подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула", което от началото на войната в ивицата Газа многократно извършва нападения срещу Северен Израел в подкрепа на "Хамас".

Израел често атакува цели в Сирия, за да попречи на Иран да разшири още повече военното си влияние в региона с помощта на милициите.

"Ционистите (Израел - бел. ред.) трябва да бъдат подготвени за последствията от своето престъпление ... и те ще бъдат болезнени", заяви днес говорител на иранското министерство на отбраната.

С нападението Израел не само наруши териториалната цялост на Сирия, но също така ескалира още повече и без това напрегнатата ситуация в региона, цитира думите му иранската агенция Тасним.

Израелските военни заявиха, че няма да коментират съобщенията на чуждестранните медии, но според в. "Ню Йорк таймс" Израел се подготвя за евентуално иранско отмъщение.