Иран задържа 2 гръцки танкера, Атина определи това като пиратство

Към танкерите се приближили хеликоптери, на борда се качили ирански военни

Атина

Атина

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР, елитна част от иранските въоръжени сили) задържа два гръцки танкера. Това съобщи информационна агенция IRNA, позовавайки се на пресслужбата на структурата. Отбелязва се, че задържането е извършено във водите на Персийския залив.

Иран е конфискувал два петролни танкера, собственост на Гърция и плаващи под неин флаг, в отговор на иранския петрол, конфискуван по-рано край Гърция от американските власти, съобщи и държавната телевизия ERT.

Към танкерите са се приближили хеликоптери и на борда им са се качили ирански военни, се посочва в доклада.

"Гръцкото външно министерство остро осъжда задържането на два кораба от Иран", се казва в изявление на пресслужбата на гръцкото външно министерство.

"По нареждане на гръцкия външен министър Никос Дендиас главният секретар на Министерството на външните работи Темистоклис Демирисизпрати остър протест до иранския посланик в Атина във връзка с насилственото задържане на два кораба под гръцки флаг в Персийския залив. Горепосочените действия по същество са равностойни на пиратски действия", се казва в изявлението.

"Генералният секретар категорично осъжда тези действия, които са в разрез с основните правила на международното право и международното корабоплаване. Той призовава за незабавно освобождаване на корабите и техните екипажи. Той също така подчертава, че тези действия ще имат особено негативно въздействие върху двустранните отношения, както и върху отношенията между ЕС и Иран", заявиха от външното министерство.

По-рано днес хеликоптер на иранските военноморски сили се приземи на плаващия под гръцки флаг кораб "Delta Poseidon" в международни води (на 22 морски мили от иранския бряг) в Персийския залив. След това въоръжените мъже са заловили екипажа на кораба, включително двама гръцки граждани. Съобщава се, че подобен инцидент се е случил на друг кораб под гръцки флаг със седем гръцки граждани на борда, който е плавал близо до иранския бряг.

Гръцкият портал "Keep Talking Greece" съобщи, че на борда на "Prudence Warrior" има 24 души екипаж, 7 гърци и 18 филипинци, а на борда на "Delta Poseidon" - двама гърци и неизвестен брой чужди граждани.

Хеликоптерите са излетели от ирански военен кораб, съобщи телевизия ANT1.

Комуникацията с танкерите е била прекъсната, тъй като сателитният сигнал е бил заглушен.

Ирански кораби са ескортирали танкерите до док на няколко морски мили от иранското крайбрежие, съобщава Lloyd's List в ексклузивен материал.

Съобщава се, че двата танкера са се натоварили в Басра, Ирак, като "Prudence Warrior" е трябвало да превози петролен товар за САЩ. Според разузнаването на Lloyd's List дестинацията му е била близо до Коринт и се разбира, че товарът е бил за рафинерията Motor Oil, разположена там.

Министерството на външните работи вече е информирало Европейската служба за външна дейност, Международната морска организация и съюзниците и партньорите на Гърция.

"Във връзка с гореизложеното Министерството на външните работи съветва гръцките граждани да се въздържат от пътувания до Иран. Плавателните съдове под гръцки флаг се приканват да следват инструкциите на гръцкото Министерство на морската и островната политика, с което Министерството на външните работи е в тясна координация и постоянна комуникация", заключава министерството.

По-рано днес Nournews съобщи, че иранските власти са решили да отвърнат с "наказателни мерки" на Гърция заради задържането на танкер, превозващ ирански петрол. Конфискуването от иранските власти се извършва ден след като САЩ конфискуваха товар ирански суров петрол от управлявания от Русия танкер "Lana" в гръцки води. В четвъртък пресслужбата на гръцкото министерство на морската и островната политика съобщи за решението да се предаде на САЩ иранския петрол, превозван от плаващия под руски флаг танкер "Lana". Танкерът беше задържан в Гърция в средата на април и може да е превозвал 115 000 тона суров петрол.

Преди това "Lana" се е казвал "Pegas", но е сменил името си и от 1 май носи ирански флаг. Тогава плаващият под руски флаг танкер "Pegas" беше конфискуван от гръцките власти край остров Евия в средата на април заради санкциите на ЕС срещу Русия, но по-късно беше освободен, тъй като не принадлежеше на никой санкциониран руски олигарх.

Техеран осъди този ход като "международен грабеж" и "явен акт на пиратство".

Гръцките министерства на външните работи и на корабоплаването са в готовност, следят отблизо ситуацията и координират действията си, съобщи телевизия ANT1. /БГНЕС