Ирландски съд забрани стачката на пилотите в Ryanair

Инициатор бе синдикатът Форса (Forsa), от който е част Асоциацията на ирландските пилоти (IALPA)

Ирландският върховен съд днес блокира стачката на пилотите на "Ryanair", предвидена за утре и вдругиден в Дъблин, удовлетворявайки искане на превозвача, предадоха световните агенции.

Авиокомпанията сезира съда, за да получи нареждане срещу синдиката Форса (Forsa), от който е част Асоциацията на ирландските пилоти (IALPA), да предотврати 48-часовата стачката на летците в четвъртък и петък, уточнява Ройтерс.

Вчера "Ryanair" заяви пред Върховния съд, че Форса не е допуснала процесът по посредничество да бъде завършен преди да бъде обявена стачката, която според компанията би нарушила споразумение между нея и синдиката от миналата година, пише БТА.

"Ryanair" приветства съдебното решение и призова пилотите да се върнат към преговори и да изгладят всички разногласия без да бъде нарушено разписанието.

Авиопревозвачът очаква днес и решение на британското правосъдие за друга стачка на пилотите във Великобритания, насрочена също за 22 и 23 август, допълва Франс прес.

Решението на ирландския съд съвпадна с днешното начало на петдневна стачка на стюардите и стюардесите на компанията в Португалия. Тя бе първата от вълна от планирани протести в Ирландия, Великобритания и Испания.

"Райънер" е най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа, обслужваща над 1100 направления между 160 летища в 27 европейски страни и Мароко, припомня ТАСС.