Испания предупреди за възможна кибератака по време на срещата на върха на НАТО

Испанската столица ще бъде под засилена охрана

Испанският министър на отбраната предупреди за възможна кибератака по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид следващата седмица.

Запитана дали Испания се опасява, че Русия може да извърши такава атака, Маргарита Роблес заяви пред журналисти, че "съществува възможност за кибератака", без да споменава страната по име.

"Има много предизвикателства и много заплахи", каза тя, като добави, че има "много хора, които работят за предотвратяване на всяка ситуация, която може да засегне сигурността" на срещата на върха на 28-30 юни.

Според барселонския ежедневник „La Vanguardia“, испанските разузнавателни служби се опасяват от руска атака срещу стратегическа инфраструктура като летища, болници или центрове за водоснабдяване и енергоснабдяване.

Испанската столица ще бъде под засилена охрана.

Около 10 000 служители на правоохранителните органи са разположени за срещата на върха, на която ще присъстват президентът на САЩ Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон, британският министър-председател Борис Джонсън и германският канцлер Олаф Шолц.

Нахлуването на Русия в Украйна ще доминира в разговорите. /БГНЕС, АФП