Испания спира със закон разхищаването на храна в супермаркетите и заведенията

Неизползваната храна да се разпределя на неправителствени организации и хранителни банки

Правителството на Испания прие проектозакон, чиято цел е да се намали разхищението на храна чрез въвеждане на глоби за ресторантите и супермаркетите, които изхвърлят остатъците. Подобно законодателство вече съществува във Франция и Италия.

"Това е новаторски правен инструмент за предотвратяване на разхищението" по хранителната верига - от производителите до потребителите, което води до финансови загуби и оказва влияние върху околната среда, заяви министърът на храните Луис Планас след правителственото заседание.

"В свят, в който, за съжаление, все още съществуват глад и недохранване, това са неща, които тежат на съвестта на всички", каза той.

Законопроектът, който ще трябва да бъде обсъден в парламента, има за цел да намали изхвърлянето на 1,3 милиона тона храни и напитки в Испания всяка година, което според правителствени данни се равнява на загуба от 250 евро на човек.

Съгласно новото законодателство, както супермаркетите, така и ресторантите ще трябва да намерят начини да разпределят остатъците от храна на неправителствени организации и хранителни банки.

Например, когато плодовете са твърде зрели, за да бъдат продадени, те трябва да се използват за приготвяне на конфитюри или сокове, а когато вече не са годни за консумация от човека, трябва да се използват за храна на животни или да се компостират.

За да се избегне разхищението, ресторантите ще трябва да предоставят на клиентите си "торбички за кучета" - безплатни кутии, в които да си носят остатъците от храна - практика, която е рядкост в Испания.

Законопроектът предвижда глоби за неспазване на изискванията, които варират от 2 001 евро до 60 000 евро.

Планас заяви, че целта не е да се създаде "интервенционистки закон", а такъв, който да "повиши осведомеността" относно разхищаването на храна.

Няма да има санкции за частните домове, но те ще бъдат обект на образователни кампании.

През последните години други държави като Италия и Франция вече приеха закони, насочени срещу разхищението на храна.

В съответствие с целите, поставени от ООН, Европейският съюз се ангажира до 2030 г. да намали наполовина разхищението на храна както от страна на предприятията, така и от страна на потребителите. /БГНЕС, АФП