Испанската полиция арестува 15 души заради трафик на хора

Необичайно дълъг и скъп маршрут

Испанската полиция е разбила организирана престъпна група, участвала в необичайна операция за контрабанда на хора, при която мигранти от Сирия са прехвърляни в Испания през Судан, съобщи „Гардиън“.

В хода на едногодишното разследване, координирано от Европол и включващо десетки полицейски служители от Франция, Норвегия и Германия, е разкрита мрежа от предполагаеми клетки за контрабанда на хора в Северна Африка и Северна Европа, както и главен мозъчен център на бандата в Южна Испания.

Бандата, ръководена от заподозрян сириец, е действала от 2017 г. и за нея се твърди, че е участвала и в контрабанда на огнестрелни оръжия и наркотици. Националната полиция на Испания съобщи, че са арестувани 15 души - 14 в югоизточната провинция Алмерия и един в Малага - от които 13 са задържани под стража.

Сирийските бежанци, които се опитват да стигнат до Европа, обикновено минават през Турция и Гърция, но маршрутът, който предполагаемата банда е предложила срещу 20 000 евро (17 000 паунда) на човек, е обиколен и е дълъг хиляди километри. Само пътуването от Сирия до Хартум, Судан, е около 3000 км.

Полицията съобщи, че заподозрените са организирали придвижването на 200 души по този маршрут, като престъпни клетки, базирани в Белгия, Германия и Испания, са координирали пресичането на морето и по-нататъшното транспортиране до Северна Европа.

"Добре установена в няколко държави от ЕС и Близкия изток, престъпната мрежа е използвала необичайно дълъг и скъп маршрут за незаконно превеждане на нелегални мигранти от Сирия в ЕС; започвайки от Сирия, нелегалните мигранти са били отвеждани през Судан или ОАЕ към Либия. От Либия те са били отвеждани в Алжир, преди да се отправят към Европа през Средиземно море", заявиха от Европол.

Според полицията, испанският клон на операцията се е специализирал в доставянето на хора в Испания от Алжир с бързи лодки, осигуряването на настаняването им в Испания и след това организирането на последващото им прехвърляне в други държави.

Бандата взимала от 7000 до 20 000 евро, а по-скъпият " VIP маршрут" включвал специални екстри като трансфер от мястото на пристигане на испанския бряг, където ги качвали "в автомобили от висок клас и при строги мерки за сигурност", както и настаняване в Испания.

Разследващите открили също така изключително усъвършенствани средства за сигурност и контраразузнаване. Престъпната мрежа е прилагала строги мерки за сигурност с физическо и видеонаблюдение на няколко тайни пункта по крайбрежието, където се е очаквало да бъдат докарани мигрантите.

"На плажовете, където са слизали мигрантите, са били разположени екипи, които да следят за полицейско присъствие, изпращани са патрули и са използвани превозни средства с мощни двигатели, за да се прибират мигрантите", заявиха от Националната полиция. "Бандата е криела лодките си във ферми и в промишлени предприятия, оборудвани с видеонаблюдение."

Полицията е претърсила общо 13 имота в Алмерия и Малага и е иззела 522 710 евро, пистолет, две високоскоростни лодки, два извънбордови двигателя, седем автомобила, 200 г хашиш, 42 мобилни телефона, два сателитни телефона, два компютъра, таблет и множество документи.

Нелегалната миграция от Северна Африка в момента е една от най-спорните теми в ЕС, като вече има сключен пакт с Мароко и се договаря нов с Тунис за "връщане" на икономически мигранти, които не отговарят на условията за получаване на убежище.

Полицията откри "широко разпространена инфраструктура", управлявана от бандата в Ливан, Судан, Либия и Алжир - нито една от страните не участват в стратегията на ЕС за спиране на незаконната миграция и смъртните случаи в Средиземно море. /БГНЕС