Испанска министърка поиска скъсване на дипломатическите отношения с Израел и "притискане" на ЕС

Ионе Белара смята, че израелската държава трябва да спре да бомбардира Газа

Испанският социален министър Ионе Белара призова правителството да прекрати всякакви дипломатически връзки и канали между Испания и Израел.

Белара смята, че Испания трябва „да притисне“ Европейския съюз, който да накара израелската държава да спре да бомбардира Газа.

Партията, на която е председател, „Унидас Подемос“, призовава от дни за по-решителна реакция на Испания във връзка с атаките на Израел срещу Газа. Самата Белара предприе още една стъпка тази сряда, след като ракета порази болница в Газа, предизвиквайки смъртта на стотици цивилни. Израел и Хамас се обвиняват взаимно, въпреки че Белара обясни, че както журналисти, които са на място, така и организации като „Лекари без граници“ казват, че „само Израел има военния капацитет да извърши такъв вид атака“.

Поради тази причина министърът на социалните права настоя, че Испания трябва да прекрати дипломатическите си отношения с Израел.

Наясно съм, че има голяма дистанция между позицията на (председателя на Европейската комисия) Урсула фон дер Лайен и тази, защитавана от министър (Хосе Мануел, на външните работи, бел. ред.) Албарес, но точно защото Испания има лидерска роля в момента в ЕС, имаме възможност да сторим повече, каза Белара.

Тя дори стигна по-далеч, изразявайки мнението, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд за провеждане на „политика на геноцид и апартейд“.

На въпрос за атаката на „Хамас“ срещу Израел, Белара подчерта, че отхвърля „всички видове насилие“, но тази офанзива не засенчва факта, че израелската държава, която тя определи като „окупационна сила“, „прогонва палестинците от домовете им“.