Истинско чудо: Разпадаща се икономически и финансово Русия се готви да изненада света през 2024 със свръх луксозен кросовър

Снимка: russia.postsen.com

Снимка: russia.postsen.com

Няма как да не бъдем въодушевени от новината, че разпадащата се икономически и финансово Русия се готви да зарадва ценителите на луксозни коли с най-новия кросовър Москвич Елегант. Луксозният автомобил, който ще появи на пазара през 2024 година, ще бъде 7-местен, ще има  4WD и ще струва само 1 милион рубли, съобщава russia.postsen.com. 

Кросовърът ще бъде произведен в московския автомобилен завод на „Рено“, след като компанията официално излезе от Русия заради войната в Украйна. Въпреки, че „Рено“ остави част от технологиите, според изявлението на столичния кмет, заводът ще бъде прехвърлен към производството на автомобили от възродената марка „Москвич“,  с която СССР заливаше страните от бившия социалистически лагер и за които се чакаше с години, за да се сдобиеш с тромавата и  неергономична руска машина.

Сега руските конструктори обмислят варианта да се възползват от оставените от „Рено“ разработки за френски коли и на базата на един от тях – Рено Каптур да го модефицират като Москвич-Елегант. Идеята на инженерите е да направят някои промени в конфигурацията на каросерията, да бъде преработена решетката, а дизайнерите да променят драстично външния вид и интериорен дизайн на кросовър, за да придобие той своя автентична визия.

Експерти, които познават този тип производство, но и пазарите за коли, смятат, че това е поредното помпене на мускули от страна на Москва. Техните съмнения, че Русия може да произведе модерна кола, която да отговоря на всички съвременни стандарти, са огромни по няколко причини. От една страна войната в Украйна и наложените безпрецедентни санкции от страна на ЕС и САЩ. И от друга обстоятелството, че през последните години Русия не е сред страните, които се развиват бързо в технологично отношение. Днес по-голямата част от електрониката, която се използва в производството на Рено Каптур идва от чужбина. Предвид острия недостиг на компоненти и прекъсване на логистичните доставки, инженерите на Московския автомобилен завод ще трябва да преразгледат списъка с оборудване за новия Москвич Елегант, като трябва да ползват изключително вътрешните части и компоненти. Въпреки, че Рено обеща на АвтоВАЗ да доставя необходимите компоненти, това няма да реши проблема с доставката на части. Ето защо новият Москвич – Елегант трябва да бъде частично унифициран с рестайлизираната Лада Веста.  

Предизвикателство пред руските конструктори ще бъде бъдещият кросоувър трябва да заимства от седана целия мултимедиен комплекс  -  8-инчов екран, климатик и оборудване за климатичен контрол, които се появиха в топ версиите на Рено Каптур. Подмяната на оборудването предполага да бъде осъвременена кабината на автомобила, а това предполага инженерите да модернизират централната конзола, така че да стане възможно въвеждането на нова мултимедия и климатик или еъркондишан.

При подготовката на новия Москвич Елегант, инженерите ще трябва извършат мащабна работа и по актуализиране на техническата част на кросоувъра. След последния рестайлинг Рено Каптур придоби 1,3-литров двигател с турбокомпресор, който беше доставен в Русия от чужбина в завършен вид. Следователно вероятността новият Москвич Елегант да запази такъв двигател е минимална. Най-вероятно руският кросоувър по отношение на техническата част ще трябва да бъде унифициран с Лада Веста.

Всичко това поставя пред големи изпитания конструкторите от АвтоВАЗ. А ситуацията става още по-непредсказуема като  добавим наложените санкции на Москва заради войната в Украйна и усложнените икономически и търговски връзки на Русия с модерния и развит в технологично отношение свят, които не просто поставят под съмнение производството на Москвич-Елегант, но и неговата продажба на международните пазари за автомобили. Съмнителна е също и цената, на която евентуално ще бъде предлаган кросовърът – 1 милион рубли, която едва ли би покрила производствените разходи за производството на един такъв претендиращ до бъде супер луксозен съвременен автомобил.

В този смисъл всичко около създаването на Москвич Елегант прилича на бутафорна реклама, с която може да бъдат привлечена публиката в Русия и носталгиците по соца, но не и свободомислещите хора по света, пък било те и ценители на луксозни коли.