Историк: Има опасност в Сърбия да се повторят събитията от 1948 - Белград и Москва да скъсат отношенията си помежду си

Стоенето на два стола на Вучич не гарантира, че в един момент няма да се окаже на земята, казва още Войн Божинов

„Единствената интрига е дали партията на Александър Вучич и коалиционните ѝ партньори ще успее да постигне 200 мандата в 250-местния сръбски парламент. Победата е разгромяваща. В новата Скупщина реално опозиция няма да има“. Това коментира пред БНР Войн Божинов, историк от БАН.

По думите му сръбската опозиция все пак не трябва да се подценява. 

„При дадени политически обстоятелства опозицията би могла да изиграе много важна роля във вътрешнополитическия живот на Сърбия“.

Божинов изтъкна, че САЩ и да имат голямо желание да са посредник в отношенията между Прищина и Белград, в Косовския проблем са замесени и други важни геополитически играчи като ЕС и Русия, чиято дума не трябва да се подценява на Балканите. Докато САЩ разглеждат опцията за размяна на територии, то за ЕС и за важна сила като Германия това е абсурд. Тук ще има сериозен сблъсък между големите политически играчи в глобален мащаб. Прекалено дълбоки са корените на раздорите, аргументира се историкът

Бижинов нарече „интересни“ отношения между Русия и Сърбия. 

„В Москва започват да гледат все по-трезво на сръбския проблем. Има опасност от повтаряне на събитията от 1948 година, когато Белград и Москва скъсаха отношенията помежду си. Сложна политическа игра играе Вучич. Но стоенето на два стола не гарантира, че човек в един момент няма да се окаже на земята“.