ISW: Контранастъплението на ВСУ ще се разгръща в близките седмици

Русия провежда масирана кампания по дезинформация

Украински танкисти

Украински танкисти

Контранастъплението на украинските сили ще се разгръща в през близките седмици и може да продължи месеци – това не е мълниеносна операция, казват експертите на американския Институт за изследване на войната ISW.

Междувременно усилията на Въоръжените сили на Украйна са насочени към разгромяване на уязвимите участъци по фронтовата линия и предотвратяване на разрушаването на населени места, гласи доклад на ISW, цитиран от Униан.

Институтът съветва хората да не се поддават на руските информационни операции, внушаващи, че украинското контранастъпление в Херсонска област почти мигновено е било парирано, или че Украйна  е безпомощна марионетка на западни господари.

"Министерството на отбраната на Русия започна информационна операция, целяща да представи контранастъплението на Украйна като актегоричон провалено, практически веднага след обявяването му", се казва в доклада.

То наратив се повтаря и от рашистки блогъри, които традиционно критикуват действията на Кремъл. Главната цел на информационната атака е да се внуши, че контранастъплението на ВСУ е започнало "твърде късно".

Пропагандата на Кремъл ще се опитва да наложи тезата, че контранастъплението е било започнато от Зеленски и "по политически причини", а главнокомандващият ВСУ Валерий Залужний се опитвал да го разубеди.

"Военни действия с масщабите на това контранастъпление не се увенчават с успех или провал в рамките на ден или седмица. Украинските официални лица отдавна заявиха, че не разполагат с огромна маса механизирани сили, каквато е необходима за мълниеносна операция по унищожаване на руската отбрана в Херсонска област или някъде другаде. Вместо това те в продължение на  няколко месеца създаваха условия, атакувайки и нарушавайки руските наземни пътища за снабдяване, командните пунктове и т.н." – поясняват анализаторите.

Превод Faktor.bg