ISW: Кремъл се опитва да деескалира собствената си ядрена риторика

Москва не може силово да принуди Киев за преговори

Руската федерация може да продължи да заплашва  с ядрен удар с цел да повлияе на Украйна чрез западните й съюзници, но тактиката й да принуди Киев към преговори ще претърпи провал. Това показва анализ на експертите от американския Институт за изследване на войната

Те посочват, че е малко вероятно Русия да употреби ядрено оръжие в Украйна, дори има признаци, че Москва предприема стъпки за деескалиране на собствената си ядрена риторика.

"Украйна и международните й поддръжници дадоха ясно да се разбере, че няма да се съгласят на преговори под дулото на пистолета и няма да отстъпят от суверенното право на Украйна върху нейните територии", се казва още в анализа, цитиран от Униан.

Известно е, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е разговарял със съветника на руския президент по въпросите на външната политика Юрий Ушаков и със секретаря та Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, за да минимизира риска от употреба на ядрено оръжие.

Освен това на 26 октомври руският посланик във Великобритания Андрей Келин отбеляза, че военният министър на Русия Сергей Шойгу се е обаждал на свои чуждестранни колеги с уверения, че Москва не планира използване на ядрено оръжие срещу Украйна.

От своя страна китайският лидер Си Цзинпин на 4 ноември заяви, че "международната общност трябва... съвместно да се противопостави на употребата и заплахите за употреба на ядрено оръжие".

Превод Faktor.bg