ISW: Пригожин и Кадиров искат да обвинят руската армия за провалите при Бахмут

Включването на „Ахмат“ едва ли ще промени радикално ситуацията

Лидерът на армията "Вагнер" Евгений Пригожин и чеченският лидер Рамзан Кадиров вероятно искат да представят руското министерство на отбраната и редовните руски войски като неефективни и да създадат предпоставки да обвиняват армията за руските провали в района на Бахмут. Това се казва посочва в доклад на американския Институт за изследване на войната ISW, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Пригожин се опитва да представи битката за Бахмут като чисто "вагнеровска", а вече и "кадировска".

„Решението на Пригожин да прехвърли отговорността за Бахмут върху силите на Кадиров умишлено изключва руските въздушнодесантни войски, които вече действат на северния и южния фланг около Бахмут. Това решение отразява продължаващото недоверие на Пригожин към руското военно командване, позиционирайки го като независим от руската армия и му позволява да "спаси имиджа си", ако силите на „Вагнер“ не успеят да превземат Бахмут, както и да избегне повторение на ситуацията с превземането на Соледар, когато руското министерство на отбраната си приписа заслугата за това, което беше успех на „Вагнер“ според Пригожин." - отбелязват анализаторите.

Според ISW, Кадиров от своя страна би могъл да получи положителен имиджов ефект от участието си в такава мащабна операция, разчитайки на личната популярност на Пригожин.

"Замяната на вагнеровци с кадировци може също така да създаде условия за обвиняване на руското министерство на отбраната за бъдещи неуспехи. Ако чеченските бойци изпитат подобни трудности, като наемниците на ЧВК "Вагнер", и не успеят да превземат напълно Бахмут, Пригожин и Кадиров може да обвинят министерството на отбраната, че не е успяло да осигури нужната подкрепа за усилията им.“ - се казава в доклада.

От ISW допълват, че ако руското министерство на отбраната попречи на силите на Кадиров - "Ахмат", да сменят „Вагнер“, лидерите на двете сили може да контрират, че ако министерството беше подкрепило тази „ротация“, чеченските сили „бързо биха превзели Бахмут“.

"Въпреки че потенциалното разполагане на войските на „Ахмат“ в Бахмут може до известна степен да увеличи бойната мощ на Русия, изявленията на Пригожин и Кадиров са силно преувеличени. Силите на „Ахмат“ бяха разположени по цялата фронтова територия в Украйна през 2023 г. (...) Но те не са участвали в решителни настъпателни операции. Чеченските войски, които ще бъдат разположени в Бахмут, вероятно са много по-свежи и по-малко деградирали от „Вагнер“ войски, които останаха на фронта в продължение на месеци. Предположението на Кадиров обаче, че „Ахмат" ще успее бързо да се придвижи във вътрешността и да окупира Бахмут за „няколко часа“, е типичното самохвалство на Кадиров и игнорира тактическата ситуация на място.", посочват от института.

Отбелязва се също, че руското министерство на отбраната все още не е отговорило на координираната позиция на Пригожин и Кадиров по отношение на Бахмут.

„Мълчанието на Министерството на отбраната вероятно показва съзнателно решение да не се компенсира деградацията на „Вагнер“ или очакваната критика на Пригожин, въпреки че липсата на отговор дава на Пригожин повече пространство за маневриране в оценката му за моралния спад при офанзивата в Бахмут.“ - констатират анализаторите. /БГНЕС, УНИАН