ISW: Путин вече не е уверен в лоялността на руския елит

Кремъл не успя да реагира оперативно срещу метежа на "Вагнер"

Владимир Путин

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин не е убеден, че може да сплоти около себе си руския елит след показаната от Кремъл неспособност да реагира оперативно на метежа на армията "Вагнер". Такава позиция изразяват експерти в доклад на американския Институт за изследване на войната ISW, цитиран от Униан.

Посочва се, че според източници от силовите структури на Украйна и ЕС, Путин не е издавал заповеди за действие през по-голямата част от деня ня метежа. Същевременно той е бил предупреден за предстоящия бунт от руските спецслужби поне 2-3 дни по-рано. 

Експертите допълват, че макар в Русия да са били засилени мерките за сигурност в точки от стратегическо значение, включително Кремъл, не са били предприети никакви други действия. 

Според анализаторите, липсата на реакция от страна на Кремъл и на Путин показва, че руският апарат не е бил готов да реагира на директно предизвикателство, затова не е успял бързо да  потуши бунта.

В Кремъл вероятно разбират, че парализата на властовите структури "е разкрила определена степен на нестабилност на режима и изглежда консолидира руския апарат за вътрешна сигурност в руската гвардия", за да се подготви за бъдещи вътрешни заплахи.

Освен това Путин не е убеден в способността си да сплоти около себе си "руския елит", което показва доколко Кремъл е разделен на вътрешни фракции. 

Източници от НАТО посочват, че високопоставени руски политици в Москва са били готови да се обединят около Евгений Пригожин при успех на въстанието му. Сега Кремъл се опитва да идентифицира тези представители на елита. Освен това Москва разглежда решението на властите в регионите да не спират похода на „Вагнер“ като признак за нелоялност.

Превод Faktor.bg