ISW: Путин вероятно няма да уволни Шойгу, няма доверие на Пригожин

Блогъри смятат, че все пак Кремъл готви за поста губернатора на Тулска област

Владимир Путин

Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин вероятно няма да уволни Сергей Шойгу от поста министър на отбраната на, защото това ще изглежда като отстъпка пред собственика на армията "Вагнер" Евгений Пригожин. Това се казва в доклад на американския Институт за изследване на войната ISW, цитиран от Униан.

В него се отбелязва, че усилията на Пригожин да убеди Путин в своята лоялност явно са се провалили, тъй като той определи въстанието като опит за шантаж и нарече организаторите му предатели.  Използването на думата "шантаж" от Путин показва, че той е усетил, че Пригожин се е опитал да го принуди да приеме исканията му, а не е смятал директно да атакува Кремъл.

"Кремъл вероятно се опитва да даде сигнал, че Шойгу засега ще запази поста си и че Путин няма да се поддаде на опита за шантаж от страна на Пригожин",  се казва в документа.

Според авторите, не е ясно дали Кремъл ще смени Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов в дългосрочен план, но е малко вероятно подобни промени да бъдат направени сега.

Междувременно руски военни блогъри  изказаха предположение, че поста военен министър може да застане губернаторът на Тулска области Алексей Дюмин. Други твърдят, че руските спецслужби разследват Дюмин за връзки с Пригожин.

Превод Faktor.bg