ISW: Боеспособността на руската армия в Украйна е влошена

Изпращат артилеристи и танкисти в пехотата

Анализаторите от американския Институт за изследване на войната ISW са констатирали системни проблеми в руския апарат за сформиране на въоръжените сили, които понижават оперативните възможности на руската армия в Украйна. Това се казва оперативен анализ на института, съобщи изданието Гордон.

Цитирани са съобщения от руските социални мрежи, че мобилизираните войници, които са преминали подготовка за артилеристи и танкисти, са зачислени към пехотни дивизии на фронта в Украйна без формална пехотна подготовка.

"Макар че използването на личен състав от непехотни родове войски в пехотата не е нещо необичайно, подобна практика в руските въоръжени сили в дадения случай вероятно представлява сериозен проблем." – отбелязват експертите от ISW.

Според тях в руската армия се отделя твърде малко време за подготовка – дори по отношение на родовете войски, в които се планира да служат на фронта. За обучение по допълнителни специалности определено няма време, се казва още в анализа.

Подчертава се, че руските военни са загубили съществено количество артилерийски системи и бронирана техника при бойните действия в Украйна, включително след започването на частичната мобилизация през септември 2022 г. Това води до наличието на личен състав, обучен за работа с конкретна военна техника, който обаче не може да бъде екипиран с такава техника.

Според ISW, влошаването на боеспособността на руските военни вероятно ще засили критиките към руското министерство на отбраната.

Превод Faktor.bg