ISW: Русия е напуснала оперативно важно село в Херсонска област

Руснаците не могат да укрепят нов фронт на север

Според американския Институт за изследване на войната (ISW) руските военни вероятно са напуснали  позициите си в оперативно важното село Кисельовка – то се намира на 15 километра северозападно от Херсон. Анализаторите се позовават на спътникови снимки, на които се вижда, че практически всички руски военни автомобили, освен четири, са се изтеглили от досегашните си позиции селото.

Експертите цитиран и "слухове", че силите на контролираната от Русия „ДНР“ са напуснали Кисельовка и са се изтеглили назад към река Днепър, предаде Би Би Си.

"Намиращото се край Хресон село Кисельовка е важно от оперативна гледна точка, защото е до шосе E58 и железопътна линия между сегашните украински позиции и окупираната Чернобаевка, която в покрайнините на Херсон. Вероятното напускане на Кисельовка може да има негативен ефект върху способностите на Русия да отбранява северозападните покрайнини на Херсон и говори, че руските войски в тази зона възприемат ставащото като непосредствена заплаха." – се казва в доклад на ISW.

В документа се казва, че руските войски в момента не са в състояние да укрепят нова фронтова линия, след като Украина освободи территории в Харковска област, и активно напускат този район или се предислоцират на други направления.

Анализаторите смятат, че превземането на Изюм от ВСУ е намалило възможностите на руските войски да нанасят артилерийски удари срещу стратегически важното трасе Изюм-Славянск.

Превод Faktor.bg