ISW: Украински морски пехотинци пробиха руската отбрана и заеха позиции на левия бряг на Днипро

Руснаците са притеснени от по-мащабно форсиране на Днипро

Подразделения от две бригади на морската пехота на Украйна, се преминали на левия бряг на река Днипро (Днепър) в Херсонска област и са заели позиции там. Това е станало около 17-18 октомври, според анализ на американския Институт за изследване на войната ISW.

На вчерашни кадри от геолокация се вижда, че украинските бойци са напреднали северно от Песчанивка (на 14 км източно от Херсон и на 3 км от река Днипро) и при Пойма (на 11 км източно от Херсон и на 4 км от река Днипро). Това се казва в доклад на института, цитиран от Униан

Според руски медии, две щурмови групи на Въоръжените сили на Украйна са се позиционирали на източния бряг на Днипро, като са разкъсали отбраната на окупационните войски, като „временно“ са установили контрол върху цялата Пойма. Към 18 октомври под контрола на руските военни е само южната част на Песчанивка.

В новия доклад на ISW се отбелязва, че руското военно ръководство е притеснено за способността на неговите войски да устоят на потенциална украинска настъпателна операция с форсиране на Днипро. Това е свързано със състоянието на руската групировка на левия бряг – през последните месеци голяма част от елитните  подразделения на окупаторите бяха пренасочени от херсонското направление към Запорожка област, където ВСУ разкъсаха руската отбрана и напредват към стратегически важния град Токмак.

В средите на руските военни кореспонденти расте безпокойството, че операцията на ВСУ на левия бряг може да е част от по-мащабен план. Според тях Украйна иска да "разшири плацдарма си" за по-голямо настъпление.

Превод Faktor.bg