ISW: ВСУ напредват на участъка Купянск-Сватове-Креминна

Украинските сили настъпват и в западната част на Запорожка област.

ВСУ са предприели настъпателни действия по линията Купянск-Сватове-Креминна и са постигнали напредък – това се казва в нов доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от Униан. Анализаторите отбелязват, руските военни също са водили настъпателни операции в този участък от фронта.

Същевременно украинските сили са продължили настъпателните действия в района на Бахмут. В документа се цитира информация от руски военен кореспондент, че ситуацията в този район е печална за руснаците, тъй като ВСУ контролират стратегическите височини и горските масиви около важните населени места. Въпреки това окупаторите продължават настъпателните операции край Бахмут.

От ISW отбелязват, че продължават боевете по линията Авдиивка-Донецк, но нито една от страните няма напредък в този район.

Анализаторите посочват, че ВСУ са провели контранастъпателни операции най-малко на три участъка от фронта, като са постигнали напредък в Луганска област и в западната част на Запорожка област.

Кадри от геолокация показват, че украинските войски са напреднали при Роботине и че вероятно украинските сили са изпратили допълнителни контранастъпателни бригади в западната част на Запорожка област.

Превод Faktor.bg