IT фирми на помощ - ще изработят безплатно електронната здравна система

До края на годината ще има електронна здравна система, обеща министър Ананиев

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

До края на годината ще имаме електронна здравна система, така здравният министър Кирил Ананиев коментира ново предложение на Асоциацията за бизнес услуги, иновации и технологии да окаже помощ с труд по изграждането на системата. Новината беше съобщена от представители на асоциацията, премиера Бойко Борисов и Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет, предаде ТопНовини.бг.

Става дума за създаване на електронна рецепта, електронно направление, електронно досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата, информационна система за лицата под карантина.

"Инициативата ни е да подарим поне 15 000 часа от специалисти от технологичните фирми, които са в нашата асоциация, това са фирми, които правят бизнес услуги. Целта накрая е да се подобри здравеопазването. Нашата цел е да покажем в една такава ситуация, че трябва да си помагаме и свободният ресурс, който имаме в компаниите, да е в полза на обществото", съобщи Илия Кръстев, член на борда на Асоциацията за бизнес услуги, иновации и технологии. "След 2-3 месеца, когато излезем от кризата, се надяваме България да е с едни гърди напред пред другите пазари в Европа", добави той.

"Инициативата е да помогнем на държавата, ако искаме и тя да ни помогне в един момент", каза и Пламен Цеков, член на борда на същата асоциация.

"Това, което правите, е един пример за младите хора, за другите бизнесмени, единственото, което ги интересува, е колко пари ще вземат от държавата. Тези, които имат малко запаси, могат да направят нещо за народа си. Не го правят за мен или правителството, а за народа си. Убеден съм, че българският народ един ден ще оцени това, което правите", каза премиерът Бойко Борисов.