Италия - Швейцария в първи осминафинал на европейското

Непредсказуемият отбор на Швейцария и действащият шампион Италия ще поставят началото на елиминационната фаза на Европейското първенство в Германия с 1/8-финалния си сблъсък на “Олимпиащадион” в Берлин, който е днес с начален час 19:00.

Швейцарците заслужено се класираха за елиминациите на Евро 2024, след като не загубиха нито един от трите си досегашни мача. Те излязоха като втори в група А, събирайки 5 точки в своя актив, отстъпвайки единствено на Германия. Играчите на Мурат Якин първо победиха Унгария с 3:1, а след това направиха две ремита 1:1 с Шотландия и с “Маншафта”. В двубоя с британците те изоставаха в резултата, докато срещу домакина на турнира бяха на няколко минути от изненадващ успех. Така “кръстоносците” останаха със само една загуба в последните си 17 мача, в които записаха също така седем победи и цели девет ремита.

Италианците преодоляха “групата на смъртта” по изключително драматичен начин. Те също се класираха на второто място в своята група с 4 спечелени точки, завършвайки само зад лидера Испания. Съставът на Лучано Спалети започна успешно турнира след обрат за победа с 2:1 над аутсайдера Албания. В мача с испанците обаче “адзурите” бяха тотално надиграни и въпреки страхотните намеси на Джанлуиджи Донарума загубиха с 0:1 след автогол на Рикардо Калафиори. В решаващия сблъсък с Хърватия те изостанаха в резултата след попадение на Лука Модрич и бяха на секунди от загуба, която впоследствие щеше да ги изхвърли от турнира, но в самия край на мача резервата Матия Дзакани отбеляза гол, който донесе ценното реми 1:1. Като цяло, Италия не впечатли с изявите си в груповата фаза и така си навлече критики за представянето си, което не подхожда на тим, който защитава титлата си, пише БНР.

През последните 15 години двата тима пет пъти са се срещали помежду си, като в цели четири от случаите мачът е завършвал наравно. Единствената победа в тези срещи е на сметката на Италия, и то от предишното Европейско първенство, в което тимът спечели с убедителното 3:0 в груповата фаза. Въпреки това “Скуадра адзура” има неприятни спомени от последните си две срещи с Швейцария. Двата отбора бяха заедно в квалификациите за Мондиал 2022, като направиха две ремита - 0:0 в Базел и 1:1 в Рим. Любопитното е, че и в двете срещи Жоржиньо пропусна по една дузпа, която щеше да донесе успех за италианците. По този начин “часовникарите” спечелиха групата, завършвайки с две точки пред “адзурите”, и се класираха за Световното първенство в Катар. Четирикратният световен шампион пък трябваше да играе плейофи, в които обаче се провали и следователно пропусна второ поредно издание на турнира.