От БСП опитали да "залъжат" ИТН с членовете в комисиите, партията на Слави спасила коалицията

Ива Митева

Ива Митева

"Аз гласувах за отмяна на тази ваканция, която днес се гласува. надявам се, че страстите ще се успокоят и по време на нея ще се работи. Не участвах в гласуването за парите за пътищата. Има разделение на властите и не е работа на парламента да одобрява плащания, които са в правомощията на Министерския съвет и на министъра на финансите. Хубавото в това решение е, че успяхме да отпушим парите и те да достигнат до хората". Това заяви депутатът от ИТН Ива Митева пред БТВ. Тя допълни, че има съмнения за противоконституционност в решението, което се взима за парите за пътищарите и изрази съмнение, че може да се достигне до там, че трябва да ги връщат. 

"Това плащане е на база на извършени ратифицирани дейности. Ние искахме НС да възложи на МС да предприеме съответните дейности. Аз не участвах в гласуването и казахме, че няма да сме пречка тези хора да продължат да работят. От другата страна стоеше краят на коалицията. ИТН е за промяна, която да се усети. Омръзнаха ми клишета", каза още Митева.

"Не знаех, че мнението ми за г-н Гюров е толкова важно за него. Отново ще трябва да започне процедурата за управител на БНБ. Коалиционният съвет ще прецени дали ще се излъчи обща кандидатура. Любомир Каримански изгуби в зала, но това, което се чу там, беше много знаково. Разговаряла съм с колеги, които са ми казвали, че Каримански е класи над другия кандидат за управител на БНБ", коментира зам.-председателят на парламента. 

"От четворната ни коалиция единствените ощетени сме ИТН в комисиите. От ПП са взели максимума брой членове, а ДБ и БСП са с повече, отколкото им се полага. От 10-и март искаме среща на коалиционен съвет. Тогава Георги Свиленски заяви, че действително от ИТН сме ощетени. Месец и половина вече ги молим, за да се разберем. Ние искаме изваждане само от ДБ, за да останем в двете комисии по трима, а от "Демократична България" - по един. Г-н Вигенин на един от съветите ни каза, че било "голяма работа" и щели да ни дадат "друго", разказа Митева. Тя допълни, че от партията ѝ не са се съгласили, тъй като с колегите си не били пратени в Народното събрание за подобни договорки.