Иван Демерджиев: Няма да извършваме незаконни арести, не бих арестувал Бойко Борисов

Жалоните на външната ни политика са поставени – ЕС и НАТО, каза още служебният вътрешен министър

Жалоните във външната политика са поставени, не виждам да се следва политика, която да е против ЕС и НАТО. Но е важно по какъв начин се спазват тези жалони. Това заяви в първото си ТВ интервю служебният вътрешен министър Иван в ефира на Нова ТВ.

Пункта на АБХБ на ГКПП Капитан Андреево

МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП „Капитан Андреево” и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдава се под наем на частно дружество. Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът. (...) Ние сме набелязали следващите правни стъпки – държавата да си върне собствената граница и пълния контрол над нея. Това е насоката – ние ще върнем всичко, което принадлежи на държавата, но единствено по законодателен ред. 

Поготовка на изборите

МВР ще има амбицията да проследим порочните практики по време на изборите. МВР създава организация да бъде ефективно срещу купения вот и залавянето на лицата, които се занимават с тази незаконна дейност. Държавата ще вземе всички мерки да отговори на изобретателните им практики по отношение на купуването на гласове на изборите.

Иван Гешев като главен прокурор

Нямам нищо против Гешев. Но институциите не може да воюват помежду си, защото това не е в интерес на българските граждани. Ние ще работим с институцията прокуратура. Но ще алармираме обществото, когато прокуратурата пречи на работата на МВР. Ще следим много внимателно какво се случва с нашите производство и ще изискваме от прокуратурата да доведе до край решаването на тези производства. Тоест, ще следим как прокурорите изпълняват функциите си. 

Що се отнася до това защо не заработи КПКОНПИ - заради липса на политическа воля. Очевидно намеренията, които се прокламират, не винаги са реалните намерения на хората, които направиха тази коалиция.

Как ще работи като министър

Ще работя в две посоки - утвърждаване на авторитета на полицията и формиране на респектиращо отношение към служителите на МВР, но няма да се провеждат акции, които противоречат на функциите на институцията. Няма да нарушаваме закона, няма да пристъпим към действия, които не са подплатени с нужните доказателства, в това число не бих арестувал Бойко Борисов. 

Има структури, които стоят в сивото и черното. Нашата задача е да освободим онези лица в МВР, които нямат достойнството да бъдат служители на МВР. Нека да се подават сигнали, където е установен случай на нарушение на наш служител, ще бъдат взети необходимите мерки. (…) Много от хроничните проблеми сега се поставят, но сме амбицирани да успокоим ситуацията в страната.