bТВ: „Личната резиденция“ на Иван Гешев в Боровец се оказа хижа, в която са нощували всички, които са подали заявка

Сред гостите е бил и Сарафов

В регентската вила в Боровец, за която Борислав Сарафов заяви, че е използвана като „лична резиденция“ от Иван Гешев, са приемани всички гости, които са подавали заявка да нощуват там – това става ясно от репортаж на бТВ. Управителката "резиденцията", която се оказа хижа разказва, че всеки, който е влизал е записван в официален регистър.

През последните години бившият главен прокурор Иван Гешев е идвал сравнително често, но не всекидневно, както обяви Сарафов. През този период къщата е използвана за провеждане на срещи и съвещания. Сред гостите й има представители на прокуратурата и на ВСС.

Роботещите в нея служители са засичали и бившия заместник на Гешев – Борислав Сарафов, сега изпълняващ длъжността главен прокурор. Той заяви пред bTV, че е ходил там, когато е бил канен от Иван Гешев.

Регентската къща, както е известна е построена през 1941 г. Тя има вид на планинска хижа. Преди няколко години  е предоставена за стопанисване на ВСС, а той от своя страна – на прокуратурата. Обвиненията от Сарафов, че Гешев я "приватизирал за собствено ползване", бяха отправени в средата на май.

Имотът е с площ от 18 декара, има няколко постройки – основна къща, административна сграда с офиси за служителите, четири бунгала, барбекю.

През 2020 г. е направен ремонт на стойност 700 хиляди лева, но това е разбираемо за сграда, която е над 80 години.

От сайта на прокуратурата става ясно, че е имало процедура за възлагане на обществена поръчка за строително монтажни работи на имота. Тя е започнала в края на февруари 2020 г. Договорът е сключен на 15 юли същата година, за сумата от 555 754,86 лева. В нея са калкулирани редица дейности - демонтаж, почистване, боядисване, подмяна на кабели, циклене на паркет, доставки и монтаж. 
Вътрешният интериор не се отличава с лукс, стремежът е бил да се запази автентичният вид на къщата. Има малка сауна, монтирана е хидромасажна вана, която по думите на служителите, не е използвана през последните три години. Същото важи и за сауната. 

През декември 2020 г. е сключен анекс към договора на стойност  162  000 лева с ДДС, с което общата сума става 717 377 лева. Разходите са описани подробно.