Иван Хиновски предупреждава :"Лукойл" ще извърши непрозрачно сделката по продажба на компанията

По думите му акцизите за руския газ през България са от полза за нас

"Лукойл" ще извърши непрозрачно сделката по продажба на компанията.

Тази позиция изрази пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт. И изтъкна, че компанията трябва да знае, че сделката трябва да стане по българското законодателство. Иначе много неща ще бъдат заметени.

Не би трябвало да се повишат цените на горивата при продажба на "Лукойл", смята Хиновски и добави, че това много зависи кой ще е новият собственик.

"Лукойл" се оттегля от всички европейски страни, стана ясно от думите му. Всяка страна има суверенно право да си определя акцизната политика, каза Хиновски за новата такса за руски газ. Това отдавна е трябвало да се случи, смята още енергийният експерт.

Хиновски посочи, че "Балкански поток" изпитва ликвидни проблеми. Тези акцизи отиват направо в бюджета. Те са справедливи и България има полза от тях, убеден е той.

Акспертът не изключи възможността да се стигне до арбитраж.

В момента е минал пикът с кризата с доставките на газ. Газ има, подчерта той. През зимния сезон обаче ще има ръст на цената на газа, както става всяка зима, обясни Иван Хиновски.

Днес премиерът Николай Денков отбеляза, че няма разминаване на информацията за продажбата на "Лукойл".

"Аз казах, че има интерес. Това, което каза централата "Литаско" е, че не се водят преговори. Това са два различни етапа. Воденето на преговори е една тежка процедура, която вероятно още не е стартирала, но има интерес".

Би било много странно от централата да не знаят за този интерес, категоричен бе акад. Денков.