Иван Костов: Необходимо е правителство, което да поеме отговорност за 4 години, може да се направи

Честите избори ни лишават от стабилност и шанс за еврозоната

Иван Костов, снимщка: БГНЕС

Иван Костов, снимщка: БГНЕС

Липсва воля да се поеме отговорност за управлението на страната за дълъг перод от време и това руши нейната стабилност. 

Такава констатация направи експремиерът Иван Костов в интервю за Нова телевизия.     

"България е в трайна криза от доста време. Тези чести избори рушат финансовата стабилност на страната, както се вижда от последните данни на Министерството на финансите. Никой не е отговорен за дълъг период от време, всички искат да са добри в днешния ден. Съответно съсипват стабилността на страната. Според разчета, догодина трябва да има 18 млрд. лв. дефицит.“ - поясни той.

По думите му, това е огромна тежест, при която няма да можем да се присъединим към еврозоната.  

Костов отбеляза, че политиките, водещи страната към такъв дефицит, са приети от сегашното и от предишното Народно събрание. Като пример за такава политика той посочи обвързването на минималната работна заплата със средната.  

Експремиерът е категоричен, че решението на проблема е в съставянето на редовен кабинет, който да има пълен мандат. 

Необходимо е стабилно правителство, което да носи отговорност четири години и да бъде подкрепено от от парламентарно мнозинство, което да не се разпадне през тези четири години, подчерта той.

„То се вижда, че може да се направи“, посочи Иван Костов.

Той коментира, че политическите проблеми имат решение, но съдебната система има тежък порок - съдиите не разбират каква огромна отговорност носят пред обществото и държавата на базата на огромната власт, която им е дадена.

"Съдиите трябва да си излекуват системата, да си поемат отговорността, да изберат почтени хора във ВСС. В тях ми е надеждата." - добави Костов.

По думите му, в прокуратурата вече има огромна некомпетентност.     

Той направи и ретроспективен поглед назад през годините, към корените на проблемите, с които се сблъсква демокрацията ни днес.    

„Имах много големи надежди, че членството на България в НАТО и в Европейския съюз ще помогне много на страната да завърши своя процес на демокрация и да се изгради един ред на основата на закона. Казвал съм и тогава, че не са важни европейските фондове, а редът.“ - подчерта Иван Костов.

За корените на кризата той говори и в новата си книга - втората част на „Свидетелства за прехода“.  Пише за началото на сливането на мафията с върховете на държавното управление, за проектите на Държавна сигурност и незавършения преход.