Иван Костов: БСП не акцентира върху европейската перспектива, предпочете скандалите

ГЕРБ ще тръгне към местните избори с нагласа да победи и там, заяви Костов

Иван Костов

Иван Костов

Ръководеният от бившия министър-председател Иван Костов Център за анализ и управление на рискове публикува тази седмица прогноза за разпределението на мандатите на българските евродепутати. Костов разкри в интервю за mediapool как се прави консолидираната прогноза. 

"Методиката предполага претегляне на прогнозите на всички социологически агенции, които са публикували проучвания в периода на анализа. След това се отчита степента на отклонение на всяка социологическа агенция за всяка политическа формация. След това прогнозите на всяка социологическа агенция се претеглят на базата на нашата оценка за достоверността на всяка от тези агенции. На тази база правим консолидираната прогноза. Тя показва, че по-вероятният изход от европейските избори е ГЕРБ да има 7 места, за БСП 6, три места за ДПС и едно място за ВМРО. Тъй като "Демократична България" е близо до това да прескочи бариерата, има друг вариант, който не е толкова вероятен. Той е "Демократична България" да успее да излъчи кандидат. Тогава, според числата, с които разполагаме, местата на ГЕРБ ще станат 6. На БСП остават 6, на ДПС остават 3, на ВМРО и "Демократична България" – по едно."

Според ръководителя на Центъра за анализ и управление на рискове процесът на спад при ГЕРБ след "Апартаментгейт" е спрян и е обърнат. "Вероятно и поради масираното публично присъствие на Бойко Борисов и кандидатите от листата на ГЕРБ. Още повече, че БСП не е излязла със силни политически послания за евроизборите. Оставя се впечатление, че там ударението е върху скандалите, върху компроматите, върху изнесени данни за злоупотреби, корупция и т.н. Това обаче не е точно европейската перспектива. От тази гледна точка се вижда, че някак си няма непосредствена управленска алтернатива. Ако нашата прогноза се оправдае, сборният резултат, който очакваме, е, че БСП и ДПС формално ще имат 9 евродепутати срещу 8 на ГЕРБ и техните партньори. ДПС обаче, както и досега, няма да промени позицията си и да оттегли неформалната подкрепа за ГЕРБ и да я прехвърли на Нинова, която фактически в очите им ще изглежда загубила, тъй като заявката ѝ беше да спечели преднина пред ГЕРБ."

На въпрос има ли отношение към бъдещия резултат изявлението на Борисов още в началото на кампанията, че няма да подаде оставка, ако загуби евроизборите, Костов отговаря утвърдително. "Да. Защото като се направи такова заявление, е ясно, че вътрешнополитическото развитие няма да зависи пряко от тези избори."

Прогнозата за ситуацията след изборите Костов вижта така: ГЕРБ вероятно ще продължи да има официалната подкрепата на "Обединените патриоти" и неофициалната и неформалната такава на ДПС в ключови моменти, както е било и досега. Така партията вероятно ще тръгне към местните избори - с нагласа да победи и там. 

Помолен да коментира съюза на СДС с ГЕРБ за евровота, бившият лидер на ДСБ заяви: "Ще кажа, че ГЕРБ използва едно оръжие, което досега не е използвала в битката си срещу автентичната десница. То е да привлича и да прави коалиция с партии, които доскоро са претендирали да са част от тази автентична десница. Това ГЕРБ го прави за първи път. Затова е много важно как ще завършат тези избори за демократичните избиратели. Дали тази тактика на ГЕРБ ще се оправдае и "Демократична България" няма да успее да излъчи кандидат или няма да се оправдае и тогава вече "Демократична България" ще излезе на нов хоризонт."