Иван Нейков: Несправедливо е половината от българските пенсионери да взимат еднакви пенсии

Слава богу че управляващите се отказаха от не много премерените си изказвания, каза в предаването "Лице в лице" по  btv  бившият социален министър и настоящ директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, който коментира проектобюджета за следващата година.

„Какво виждаме в момента в бюджета на НОИ, одобрен от Надзорния съвет, който предстои да влезе в тристранния съвет. С около 5 % се очаква да бъдат повишени буквално всички пенсии. Дотук свършват  коректните новости в пенсионния модел. Експертите много се притесняват, че продължава тенденцията на административна намеса в пенсиите. Това административно увеличаване на минималните пенсии. Предложението на управляващите вероятно ще бъде прието и половината от българските пенсионери ще получават еднакви пенсии. 1 млн. и 300 ще получават 300 лева...Това е несправедливо, защото онзи, който има 30 години стаж и се е осигурявал ще взима същата пансия, колкото оннзи, който е работил петнайсетина  години, осигурявал се е от време на време.  ... За пенсионера всеки лев е добър дошъл. Има само един възможен начин да се попълнят празнотите в бюджета на НОИ и той е през републиканският бюджет. Проблемът е в това, че стъпките, които се предприемат водят до увеличаване на дупката в НОИ и от тук расте сумата, която минава от републиканския бюджет към института. Става въпрос за онези по 50 лв. върху пенсиите на възрастните хора, както и за 1 800 000 000 лева, които се предвиждат за увеличаване на минималната пенсия по административен път на 300 лв.. Тези действия увеличават дефицита на осигурителния институт, защото срещу тях не влизат реални вноски - осигуровки. Щом плащаш, но нямаш постъпления, то дупката в бюджета расте и се запълва от нашите данъци, които внасяме в републиканския бюджет.  “;“ 
В Бюджет 2021 има повече средства за социалната сфера от тази година, но не се вижда как с тях ще се решат най-сериозните проблеми. Мога да дам пример с образованието. България е на 125 място по задържане на своите таланти в държавата, 15% от учениците ни са функционални неграмотни, а 18% от младите хора, нито учат, нито работят. Това са данни на правителството. Никъде в бюджета не виждаме решение на тези проблеми.
"Какво ще решим с детските надбавки за всички? Така няма как да решим демографския проблем, още по-малко за една година. Ако детските надбавки се дават на хората загубили работата си заради кризата, добре. Но какво решаваме като надбавки се дават на някой, който получава заплата 2-3 пъти по-голяма от средната? 5 години правихме усилия да убедим хората, че детските надбавки трябва да се получават от най-нуждаещите и сега за 5 дни задраскахме всичко. Социалната сфера е дна от най-консервативните и там реформите се правят трудно. Сега казваме - всички взимате надбавки, а 2022 година ще кажем - ааа, не край, вече няма да взимате надбавки.

 Държавата влиза в сериозни дефицити и не виждам визии в този бюджет", категоричен бе той