Иван Нейков обясни от къде идва гафът с пенсиите на 1.1 милион възрастни хора

Законът се писа на крак, след като падне добавката ще стане страшно, предупреди бившият социален министър

Иван Нейков

Иван Нейков

Смесиха се напълно непрофесионално две системи. Едната е социално осигуряване - пенсия, а другата социално подпомагане - добавка. Така бившия социален министър Иван Нейков обясни  по Нова ТВ гафа с 1,1 милиона пенсии, които се оказаха намалени и предизвикаха истински скандал в обществото.

"Можеха да не се прави грешката, да се дава еднаква добавка. Няма как при една пенсия от 330 лева да се дадат 120 лева, и на този с 1200 лева - същата сума. И предупреждавахме да не пишат закона на крак. И сега в средата на годината, като падне добавката, ще стане страшно", допълни той.

"Трябва мигновено да се спре с универсалната добавка и да се дава на тези, които имат нужда. Защото, ако се дава, хората ще свикнат и тогава отново ще има проблем. В момента никой не знае точно какво един човек получава от двете системи. В момента никой не знае какво става с енегрийните помощи", допълни Нейков.

"Много лесно се прави омлет от яйца. Айде сега да се направи от омлет - яйце. Подпомагането трябва зависи от нуждите на хората. Тезата, че пенсионера е априори беден не е вярна. Има такива с магазини, с фабрики", допълни той.