Иван Сотиров: За новия модел "Радев" е жизнено важно да поддържа заплахата "Борисов", защото няма друг аргумент да съществува

Корупцията не може да се спре с хора от ДС и с олигарси, които стоят зад тях

Иван Сотиров

Иван Сотиров

Кирил Петков и Асен Василев не трябва да се еманципират от президента, а от олигарсите, които стоят зад тях

Парадокс е, но нашите олигарси са единственият надежден гарант срещу установяването на едноличен режим в страната, казва пред Faktor.bg бившият депутат от СДС

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Сотиров, какви са шансовете за съставяне на ново правителство? 

- Този път шансовете за съставяне на редовен кабинет са доста по-големи, въпреки че и в предишните парламенти т.н. партии на промяната и БСП имаха шанса да направят правителство. За олигарсите, които инвестираха десетки милиони в кампанията на тези партии, е жизнено важно да се състави правителство за да си избият инвестицията. Когато имаме избори през три месеца, те инвестират повече, отколкото могат да си върнат обратно, а олигарсите са свикнали да избиват парите десетократно. Затова им трябва съставяне на редовно правителство и затова създадоха новия си проект "Продължаваме промяната", който беше наречен от щатните анализатори на  задкулисието и олигархията „лепило“ за съставяне на парламентарно мнозинство. Липсата на идеологически и геополитически скрупули на лидерите на ПП, превръща тази формация в универсално лепило, което може да залепи БСП,  ДСБ и т.н. в обща коалиция.

- Кои ще са подводните камъни, ако има редовен кабинет? 

- Самите политици и лидерите на партии, които могат да направят правителство, са „подводните камъни“. Те нямат нито качествата, нито електоралната тежест, за да направят нещо солидно. България е в тежка политическа криза и трябва да бъдат решени много сериозни проблеми, натрупвани през годините. Това може да се направи само от политическа сила, която има собствено мнозинство или най-малкото - изразена доминация над другите партии, а ние виждаме, че в настоящия силно фрагментиран парламент,  дори и водещите партии нямат подкрепата и на 10% от българските избиратели. Това означава, че нямат доверие на никого, за да извърши промените. Те показаха кого не желаят и че не припознават никоя политическа сила, като способна да изведе страната ни от кризата. Обективно погледнато, избирателите като цяло са прави. 

- Ще спъне ли Корнелия Нинова, която е в оставка в БСП, следващо правителство? 

- БСП се намира в много тежко положение, партийната номенклатура е огладняла за власт, тъй като дълго време беше в политическа изолация. Съпартийците на Корнелия Нинова ще я „прегазят“, ако ги препъне за участие във властта. Корнелия Нинова няма кой знае какви опции, освен да работи за вкарването на БСП в правителството и в разпределянето на порциите. Дори сега тя, все още има шанс да пробута от своите хора, преди Радев да е монтирал на чело на БСП свое протеже. Тя има личен мотив да пречи за лансиране от квотата на БСП на хора от кръга на бизнесмени, като Гергов, Златев и други, които преди бяха с нея, а сега играят с нейния душманин Радев. 

- Колко време би издържал подобен „програмен кабинет“? 

- Програмен кабинет няма по конституция, има редовен и служебен. Всички приказки за „експертни“ и „програмни“ правителства са една измама и манипулация. Всички редовни кабинети са политически, както и министрите в тях. Това е практика във всички развити демокрации. Другото говорене е характерно за политически измамници, които се опитват да бягат от отговорност, като се крият зад програми и експертност. Моята прогноза е, че няма да имаме компетентно правителство и до половин или една година ще се провали. То ще бъде смазано от тежестта на огромните очаквания, които създаде, особено новият политически проект. Лидерите на ПП не си оставиха дори и 8 дни. Обещаха да приключат с корупцията, с всички лоши практики веднага с идването си на власт. Тези хора надминаха БКП, която си слагаше дълги срокове и  5 годишни планове за „светлото бъдеще“, което непрекъснато отлагаше. В момента имаме крайно безотговорно и популистко обещание да се прекрати корупцията. Никъде по света няма подобен идеален модел. Как ще се случи това – с хората от Държавна сигурност или с олигарсите, които стоят зад тях и партии, с които ще се коалират? Олигархичният модел не започва с ГЕРБ и няма да свърши с тяхното падане от власт. Така започна и преходът – падна Живков и дойдоха „реформираните“ комунисти Петър Младенов и Добри Джуров. За съжаление, номенклатурата стана потомствена. Сменят се старите проекти на БКП-номенклатурата, като се използват справедливият гняв и енергията на хората, за да се монтират „новите“ им. Кукловодите никога не са пропускали да яхнат народното недоволство, за да го организират и насочат в желаната от тях посока. Тяхната логика е те да контролират нещата, за да не се случва спонтанно. В България всички „революции“ са планирана трансформация. За 32 години ни разиграват един и същи номер, защото има едни и същи хора, които с ентусиазъм, преливащ във фанатизъм, се хвърлят да свалят стария  „спасител“  и да бранят всеки нов, който им пробутва задкулисието. 

- Как ще се отрази запазването на служебни министри в новия кабинет? 

- Това няма да промени ситуацията, защото не е толкова важно кои моментни фигури олигарсите ще поставят. Въпросът е кой стои отзад и кой поръчва музиката. Големият проблем при преизбирането на Румен Радев е, че е заложена серия от смяна на марионетни редовни и служебни кабинети, конфигурирани от олигарсите около президента. Когато се провали новата четворна коалиция, чиито обръчи ще имат двойно повече пари за присвояване от „тройната“, ще бъде извършено ново аранжиране на витрината и Румен Радев ще бъде гарант за запазване на базовата конфигурация. Жизнено важно за поддържането на този порочен модел е да поддържат заплахата „Борисов“, защото той няма никакъв друг аргумент да съществува. Видя се, че президентът се ползва с подкрепата на 1/5 от избирателите. Нека да отчетем, че цялата кампания на Румен Радев беше ситуирана така, че да не допусне мажоритарна битка със своя конкурент проф. Анастас Герджиков, а да го „затвори“ в рамките на подкрепата на партията, която го е подкрепила. Освен това му се залепиха някакви зависимости от ГЕРБ и ДПС, които не бяха доказани. Нещо повече, след обявяване на резултатите от втория тур на изборите, се видя, че партията на Доган не си е мръднала пръста за проф. Герджиков. Той е получил на балотажа общо около 100 000 гласа повече, а ДПС на първия тур имаха 340 000 гласа.  Лъсна и това, че истерията с гласуването в Турция е измама, която даде своите отровни плодове. ДПС винаги играят двойно и тройно. Подозирам, че е имало договорка  между ДПС и щаба на Радев по линия на ДС и Москва. Беше разигран стария ДС-цирк с рейсовете от Турция. Всеки който се занимава професионално с избори знае, че с прословутите рейсове в България влизат не повече от 5000-10 000, които не могат да повлияят  на избора, но депесарското и патриотарското ДС си постигат целта.  

- Ще успеят ли Кирил Петков и Асен Василев да се еманципират от Румен Радев? 

- Кирил Петков и Асен Василев не са персонален проект на Румен Радев, а на определени олигархични кръгове. Те ще имат проблем да се еманципират от тях или по-точно те нямат никаква възможност да се еманципират, защото нямат личните качества и ресурс да го направят. Доколко ще са в добри отношения с президента, ще зависи от тази олигархичната сглобка, която е доста разнородна. Сега тя се е обединила, за да изолира тотално Бойко Борисов, около когото се въртя дълги години. През годините на т.нар. „Преход“, който си беше чиста перестройка, се създаде една прослойка, която напада властта като термити и изсмуква държавата. Едни и същи „бизнесмени“, които са чиста клиентела, се въртяха около СДС, БСП, Царя, тройната коалиция, а след това и около Бойко Борисов. Сега вече са и с новата власт, защото те от това живеят. Всички власти са свикнали с този корупционен модел, защото той е лесен и удобен. Скъсването с него минава през рязкото оттегляне на държавата от всяка форма на намеса в бизнеса. Само така може да се скъса пъпната връв на корупцията. Всяко субсидиране води до корумпиране. Корупцията по дефиниция е там където държавата преразпределя и подкрепя едни бизнеси за сметка на други по свое усмотрение и преценка.  Държавата трябва да определя равни правила за всички и да е гарант за тяхното спазване, защото всяка друга политика поражда корупция. Ако икономическата реформа се състои в това ББР да премине от Пеевски  към  Прокопиев и сие, ако съдебната реформа се състои в това да махнем прокурора на старата власт, за да си сложим "свой", то ще гледаме стария съветски филм, който ни го въртят вече три десетилетия. Ако посоката на промяната е от Пеевски към Прокопиев, това не е никаква промяна! Трябва ли да припомням, че съдебната реформа е любима тема на родните политици? Тя не е нова, а от 90-те години на миналия век и винаги започва и свършва със смяна на състава на висшия кадрови орган на съдебната власт - ВСС. Щом новата политическа власт овладее инструмента да назначава „наши“ съдии и прокурори, реформата се обявява за успешно приключила. Кризата в съдебната власт е следствие и функция на тази в политическата власт, защото правилата по които работи кадруването в нея, се извършва от парламента и от мнозинството в него. 

- Успя ли Румен Радев да излъже САЩ, че е натовски президент, след като се изцепи за принадлежността на Крим? 

- Аз не знам защо посолството на САЩ реагира чак сега. Румен Радев още през 2016 г. започна предизборната си кампания на антиамериканското и антинатовско сборище на „Копринка“, промотиран от Николай Малинов, който има повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Русия, където разви всички тези, които днес повтаря. Там той се обяви срещу санкциите към Русия, които са наложени заради окупацията на Крим. Радев повече от 5 години развива публично всички основни тези на кремълската пропаганда срещу нас и нашите съюзници от ЕС и НАТО. Той, на всички свои официални срещи в Европа, безсрамно лобираше за чужда държава, като поставяше въпроса за отмяна на санкции срещу Кремъл, вместо да отстоява българския национален интерес. В старанието си към началниците в Кремъл стигна до трагикомичното положение, при посещението му в Полша - да обяснява на поляците как трябвало да се свалят санкциите срещу Русия. Само чрез паритетно, спрямо Русия, присъствието на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион, както и чрез поддържане на санкции срещу Кремъл, докато не се изтегли от окупираните територии и не преразгледа агресивната си политика, могат да гарантират мира. Радев обаче, освен че е за отмяна на санкциите, продължава да насажда с публичното си говорене московската пропагандна теза, че паритетното присъствие на НАТО е „милитаризация“ и заплаха за „мира“. Явно според него единствената гаранция за „мира“ е да оставим Черно море руска милитаризирана зона. Утре в името на този „мир“ може да ни се наложи да приемем и фактическото присъствие на Русия у нас за официално. Това, че той продължава да говори подобни неща и в предизборната си кампания, е закономерно следствие на липсата на реакция от страна на САЩ през целия този 5-годишен период. Стои със страшна сила въпросът защо чак сега се сетиха да реагират от посолството на САЩ, понеже проблемът не е от вчера и е много сериозен. Реакцията на Радев показва неговата жалка същност. Подмазва се на Кремъл, а когато партньорите ни реагират остро и му припомнят, че нарушава ангажименти, които е поела страната ни и лично той, веднага се извърта. Това поведение е срамно за един държавен глава и офицер. Човек с такова поведение не може да бъде уважаван нито в Москва, нито в Брюксел, нито във Вашингтон. Затова Радев беше унижен в сградата на институцията, която представлява, публично и демонстративно от руския патриарх. Затова, въпреки мощната подкрепа на медиите на обединените около него олигарси, не може да събере и 1/5 от подкрепата на българските граждани, като в тази 1/5 голяма част от гласовете не са за него, а против Борисов.

- Как виждате ГЕРБ и ДПС като опозиция в следващия парламент? 

- ДПС ще продължи да играе своята игра. Партията участва във властта, без значение колко депутати имат, по линия на Кремъл и на ДС. ДПС винаги ще запази своите механизми, защото е част от влиятелния олигархичен мулташки модел. Въпреки цирка, който се разиграва пред публиката, ние няма да имаме тези резултати, които ни обещават. Ако излезе цялата истина около старата власт, ще лъснат и олигарсите, които я създадоха и бяха с нея, а те са същите, които стоят зад новата. Ако тръгне да се разплита чорапът, ще лъснат много неща и всички ще гръмнат по веригата. Омертата на прехода повелява да се спазва принципът за ненаказуемост на тези които са били основни играчи в грабежа. Създаде ли се прецедент да бъде осъден един, всички са застрашени, а може да има и разприказване. В този смисъл ГЕРБ и ДПС ще бъдат ползвани като аргумент за преглъщане на безобразията на новата власт, по начина по който ГЕРБ ползваха БСП, като аргумент за преглъщане на безобразията, които правеха, когато Борисов беше на власт. Партията му използваше всичко това, но сега те попаднаха в тази схема или както казва народът: с техните камъни по тяхната глава. Радев и четворната коалиция около него се държат на повърхността най-вече, защото са стъпили на гърба на група избиратели, които ненавиждат Борисов и Пеевски. Отстраняването им за новата власт ще бъдат все едно някой да ритне столчето изпод краката на закачения на бесило. Много избиратели от средите на демократичната общност бяха хванати за пореден път в мрежите на ДС, защото преди това бяха заслепени от омраза към Борисов. По същия начин бракониерите ловят зайци, заслепяват ги с фаровете и след това ги товарят в багажника. Жалко беше да се види на тези избори как поборниците срещу чалгата в политиката, гласуваха за още по-голяма чалга. Да гласуваш за Радев срещу Борисов, това е все едно да искаш да заглушиш чалгата пускана от съседа, като си надуеш още по-як поп фолк вкъщи. 

- Вървим ли към президентска република?

- Аз мисля, че това няма да се случи, защото дори и олигарсите, които използват Радев като своя марионетка, няма да му дадат много власт – те вече си изпатиха с премиери като Борисов. Освен това министър-председателят е този, който има властта да раздава порциите, президентът няма такава. Румен Радев е удобен като коригиращ властови център за балансиране и контрол от страна на олигарсите. Той ще се опитва да узурпира все повече власт извън конституционните си правомощия, както го прави и до сега, но това ще е до момента, до който те му го разрешават, а по принцип не обичат да дават еднолична власт в ръцете на когото и да е политик. Техният най-голям ужас е да не стане като в „любимата“ им Русия – да се реализира у нас някакъв квазипутинов модел. Така, че по парадокс нашите олигарси са единственият надежден гарант срещу установяването на едноличен режим. За жалост, това което ни се представя за демократичен сблъсък, всъщност е война между контролирани от олигарсите партии, а не на формации, представляващи общности, обединени от политически ценности. В този смисъл и със създаването на новия проект ПП, който е всеяден и безидеен, олигархията ликвидира и последните остатъци от партиите, които все пак имаха някакви идеологически скрупули. БСП и формациите от ДБ ще бъдат присъдружени към новия проект на задкулисието. Но най-важната цел на олигархията беше да се изкоренят всякакви партии, в които се говори срещу БКП, ДС и създадените от тях зависимости – за лустрация,  защото това е разговорът за генезисът на олигархичния модел и за неговото изкореняване. И те успяха, благодарение на историческото предателство на т.н. демократични лидери, които директно или индиректно застанаха зад кандидатурата на човек, издигнат от Инициативен комитет с  27 сътрудници на Държавна сигурност и един куп видни комунисти, измежду които блестят такива като Шаренкова, Дърева и Баева. Те открито и системно работят в услуга на авторитарния режим в Кремъл - срещу нашия национален интерес. Тези жалки кариеристи, които довчера бяха на хранилката на ГЕРБ, с оправданието, че са там, за да изчегъртат БСП, днес се оправдават, че са с БСП и ДС, за да изчегъртат  ГЕРБ, а истината е, че чегъртат дъното на политическата мерзост. Защото да легитимираш БКП и ДС, като застанеш зад техния кандидат за президенти или просто се скриеш мълчаливо, ти не ставаш част от  поредния исторически компромис, а съучастник в национално предателство, защото това не е само предателство към демократите и десните избиратели, а към България.