Ивайло Иванов: Русия не може да спечели войната, ако помощта за Украйна продължи

Европа от две десетилетия недофинансира военните си способности

Русия, въпреки прехвалените си военни способности и развитието на супероръжия, не може да спечели войната срещу Украйна - единственият ѝ шанс е, ако Киев не получава обещаната военна помощ. Това заяви пред БНР Ивайло Иванов, експерт по международна и национална сигурност. 

"На практика договорка за мир с Русия не може да бъде постигната, защото той (Владимир Путин - б.р.) повтори своята теза, че Украйна е изкуствена държава. Ходът на военните действия ще се определя от това, доколко Русия получава подкрепа, виждаме че руската армия, въпреки всички усилия през последните месеци да промени състоянието на фронта, на практика постига минимални успехи. Те получават военна помощ от Северна Корея и Иран. Опитват се да използват затрудненото положение на Украйна заради забавянето на военната помощ, която тя очаква." - смята Ивайло Иванов.

Той коментира и въоръжаването на Европа, както и изхода от военния конфликт в ивицата Газа.

За конфликта в Газа той прогнозира: "За съжаление от гледна точка на позициите, които двете страни декларират, те са противоположни. Готови са да има краткосрочна пауза - размяна на затворници срещу пленени граждани, но отвъд това, как това да се превърне в траен мир и реализирането на палестинска държава, имаме пълно разминаване. Останалите арабски държави заявяват, че без гаранции и срокове, траен мир не може да се случи."

Относно въоръжаването на Европа експертът посочи, че има консенсус: "Консенсус има и той е приет много отдавна, и тези 2%, които непрекъснато се споменават, бяха приети на срещата на върха в НАТО в Рига още през 2006 г. А пък 2014 г. това беше официално потвърдено като цел, която страните членки на Алианса трябва да поддържат от гледна точка на променената среда на сигурност, имайки предвид анексията на Крим от Русия." 

Иванов отбеляза, че Европа вече "две десетилетия недофинансира военните си способности".
"И в резултат на това  наблюдаваме в момента Европа да е неспособна в рамките на година да произведе 1 млн. снаряда, които обеща да предостави на Украйна." - каза още той.