Ивайло Мирчев: Трябва да си върнем "Камчия" защото е мека сила за руско влияние

Без работещи регулатори няма как да влезем в Шенген и еврозоната, каза още депутатът от ПП-ДБ

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев

Мутренските времена не са си тръгнали от България. Просто хватката е била различна - мутрите си вадеха някакви доходи и не водеха война. Така коментира в студиото на Би Ти Ви депутатът Ивайло Мирчев от ПП-ДБ показното убийство на Мартин Божанов.

Тази конституционна реформи ние я направихме точно срещу мутрите.(…) Не връщаме никакъв всесилен главен прокурор. Промените бяха над това, което ние очаквахме.(…) Освен това няма как със закон да бъде нарушена Конституцията, коментира депутатът.

Казусът „Камчия“

Да, държавата трябва да си върне „Камчия“, която подарена по един безобразен начин на руската държава. По-лошото е, че тази морска база, която е собственост на московската община, се използва като мека сили за прокарване на руско влияние и руски интереси, категоричен е Мирчев. 

Той обаче обясни, че тук става дума за законопроектът, според който всякакви активи на санкционирани лица от трети страни да бъдат санкционирани. И той не се отнася само за „Камчия“ и не е насочен конкретно към руската държава. Това е европейски регламент, който би позволил замразени руски активите да бъдат използва за възстановяването на Украйна. Но понеже московската община не е санкционирана страна, затова ще използва по- гъвкав подход, за да решим въпроса с „Камчия“.

България буквално е подарявала на руски граждани имоти, а те са в пъти повече от имоти на други европейски граждани, изтъкна Мирчев.

Смяна на шефовете на регулаторите

У нас няма работещи регулатори. Само БНБ работи нормално. Защото досега имаше политици, които подчиняват различните регуатори на свои интереси. Ние искаме да влезем в Шенген и еврозоната, но няма как да стане, ако нямаме работещи регулатори, в които да няма съмнение от какви хора се управляват. Затова имаме нужда от ясен регламент, според който да бъдат избрани шефовете на регулаторите на принципна основа. Ние няма да влезем в непрозрачен механизъм, категоричен бе Илайло Мирчев.