Ивайло Мирчев: ГЕРБ искат да са Меси, но ДБ предпочита кабинет на малцинството с втория мандат

ДБ внесе законопроект за налагане на оперативен контрол над "Лукойл", посочи още депутатът от ДБ

Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев

Добър вариант няма. Най-лошият е нови избори. С третия мандат правителство е малко по-малко лошия. За нас за предпочитане е кабинет на малцинството с втория мандат. За България е важно да има правителство. Но управлението не може да бъде на всяка цена. А ГЕРБ искат да са Меси. Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев. 

По думите му това, което се е случило с Изборния кодекс е мародерщина. 

Никога не се е случвало досега такова мародерство с изборните правила. Машините бяха превърнати в принтери. ИК е брутално прекроен. ГЕРБ развалиха диалога, изтъкна депутатът.

Мирчев посочи, че ДБ е внесла законопроект държавата да поеме оперативен контрол на рафинерията „Лукойл“. Това не е прецедент, уточни той и даде като пример това, което се случва в Германия и в Италия. 

Ние можем да внасяме петрол от всякъде, няма никакъв проблем рафинерията да работи и друг петрол. (…)  Българската държава трябва да си защити интереса. Не може която и да е компания да ни рекетира и особено, когато става дума за обект от национална сигурност. Ние трябва да наложим оперативен контрол, освен това държим златната акция. (...) Да наложим оперативен контрол не означава национализация. Това означава, че ние ще си преработваме петрола, ще си продаваме продуктите у нас и тук ще влизат печалбите, аргументира позицията си Ивайло Мирчев.