Диана Димитрова: За Паметника на Съветската армия няма място не просто в София, но и в България

Мая Манолова има грях, че изгради образа си на обществен защитник върху гърба на проблемите на хората с увреждания, казва пред Faktor.bg кандидатът на БЗНС за кмет на столицата

Диана Димитрова

Диана Димитрова

Интервю на Мая Георгиева

- Минахте през кметската кампания с мотото „София – град без препятствия“. Това ли е Вашата битка и заявка за местната власт?

- Започнах и ще завърша моята кампания с мотото, което е и моя кауза – София да е град без препятствия. Нашата София трябва да е град за хората. Тук хората трябва да живеят и да се чувстват добре. Ежедневието и мечтите им не трябва да се спъват в препятствия – било то административни или житейски, чисто физически препятствия, препятствия пред семействата, децата и работата им. Уютът на един град идва от грижата за човека. Готова съм да се боря за този по-добър начин на живот. Мога да преодолявам бариери и мога да градя. Ангажиментът към децата и битката ми за онеправданите ми дават нужния опит. Силата ми е, че вярвам в самоуправлението – софиянци трябва да живеем без препятствия.

- Кой е Вашият основен опонент в тази кампания?

- Като човек, принадлежащ към най-ярко изявената антикомунистическа политическа организация БЗНС, разбира се, идеологически враг за мен е кандидатът на БСП Мая Манолова. Освен че политическата й биография е непосредствено свързана с най-мрачния период на БСП от времето на Тройната коалиция, Пеевски и Орешарски, Манолова има грях и за това, че изгради образа си на обществен защитник върху гърба на проблемите на хората с увреждания. 
Законът, който Мая Манолова написа за хората с увреждания, се оказа неработещ. Аз първа я обвиних в това, което тя удобно премълчаваше. Притисната от фактите, г-жа Манолова беше принудена да признае провала на този закон. Как тогава тя е защитила тези страдащи хора? Как ги защити като законодател в парламента? Та тя беше политическо острие на БСП и два поредни мандата депутат. Защити Орешарски, Пеевски, но не намери сили за хората с увреждания или за медицинските сестри, с които сега иска да се снима рекламно. И да не забравяме, че тази защита не е безвъзмездна - това е включено в задълженията й по трудов договор, за чието изпълнение тя е получавала немалко парично възнаграждение като омбудсман. Така че за защитата на гражданските права и за всяка снимка с дете с увреждане сме заплатили на г-жа Манолова от данъците ни.

- Заявявате се като демократ. Кажете, ако зависи от Вас, каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия?

- За нас от БЗНС решението е категорично. Това е унизителен монумент на окупационна армия, която е отнела независимостта на България. Подобно нещо е в разрез с националната ни идентичност и гордостта ни като самостоятелна държава. 
Този паметник категорично не олицетворява българската политическа и историческа памет. Това е абсурден монумент, символизиращ кулминацията на комунистическата пропаганда и няма място не просто в София, но в България. Възмутително е паметникът на Апостола да е толкова семпъл, а този на поробителя ни да стърчи така нагло! Предлагам да поставим паметник на Ботев, какъвто в момента няма в София. Има само един бюст - толкова сме му отредили.
Улиците, носещи имената на българомразци като Аксаков и граф Игнатиев, трябва да бъдат прекръстени. Бул. „Цар Освободител“ трябва да носи името „Независимост“, както от 20 години се нарича площадът, на който са разположени администрацията на президента и сградата на Министерския съвет.

- Твърдите, че един от най-големите проблеми за софиянци е натовареният трафик. Какви мерки предлагате в тази насока, как ще се справите с този съвременен бич?

- Бус лентите, които се изграждат, са чудесно решение за градския транспорт, но в момента не успяват да запълнят капацитета си. В програмата си предлагам да се разреши на таксиметровите автомобили, които също представляват обществен транспорт, да се движат в бус лентата заедно с градския транспорт. Това е практика в европейските градове, с които би трябвало да се мерим. Така ще се облекчи трафикът на автомобилите.
Предлагам велоалеите, които затрудняват движението по главните пътни артерии в центъра на София, да бъдат преместени по успоредни по-малки улици. Това ще облекчи задръстването и ще намали замърсяването на въздуха, като същевременно ще позволи спокойното придвижване на велосипедистите, без да са принудени да дишат изгорелите газове на работещите на място автомобили. Визирам нелепото положение на ул. „Г.С.Раковски“, където и градският транспорт е събран в една лента с автомобилите.
Една от идеите ми, на която особено много държа, е да се изградят тунели за колите и така да се обособят спокойни пешеходни зони.
Когато се вгледаме по-детайлно, виждаме, че в решенията за организацията на трафика в София има изключително много недомислици, които причиняват задръстванията и замърсяват въздуха в града. 

- Кое е най-яркото Ви лично впечатление от кампанията? 

- Разбрах, че политиката не е само мръсна работа. Тя е начин да представляваш и да защитаваш хората. Отношението към хората не е просто стремеж към изборен успех. То е дарба да си лидер и да си готов да носиш отговорност за общността. А фалшът в политиката проличава много бързо. Дори милионите за ПР не могат да го прикрият, защото политикът е подвластен на обществената оценка.