Любомир Ковачев: Кандидатирането ми за кмет на район „Средец” не е авантюра, а продължение на вече започната работа

Основното предизвикателство в бъдещия ми мандат са хората – интелигентни, образовани, информирани и много взискателни, казва пред Faktor.bg кандидатът на СДС

Любомир Ковачев

Любомир Ковачев

Интервю на Мая Георгиева

Любoмир Кoвaчeв e кaндидaт зa кмeт нa рaйoн „Cрeдeц“ oт кoaлиция ГEРБ-CДC. Рoдeн e нa 25 aвгуcт 1972 г. в гр. Coфия. Мaгиcтър пo "Пoлитичecки нaуки" в CУ „Cв. Климeнт Oхридcки. Cпeциaлизирaл e "Публичнa aдминиcтрaция" и "Бългaрcкa външнa пoлитикa". Члeн e нa CДC oт 1994. Oт 1999 e члeн нa ръкoвoдcтвoтo нa млaдeжкaтa oргaнизaция, cлeд кoeтo зaeмa и рeдицa други пaртийни пocтoвe, включитeлнo зaмecтник-прeдceдaтeл нa пaртиятa. В мoмeнтa e прeдceдaтeл нa CДC-Cрeдeц. Прeз пocлeднитe 4 гoдини e зaмecтник-кмeт нa рaйoн „Cрeдeц“.

- Г-н Ковачев, защо приехте предизвикателството да се кандидатирате за кмет на район „Средец”?

- Може да звучи клиширано, но защото обичам квартала и наистина ми пука как изглежда всяка улица и градинка в него. В момента съм негов заместник-кмет и познавам не само района и проблемите му, но имам и идеи как биха могли да се разрешат. Или, хайде да не влизам в ролята на поредния кандидат, който обещава всичко на ангро, смятам че има много неща, които да се подобрят, много проблеми, които да се облекчат и много работа, която да се свърши. Познавам и хората. С много от живеещите тук общуваме лично от години. Най-общо казано - на кандидатирането си не гледам като на авантюра, не  като ново житейско начало, а продължение на вече започната работа.

- Какви са основните проблеми, които гражданите на този столичен район очакват да се разрешат?

- Всеки район в София е специфичен и със свой особености и характерни проблеми. Така разбира се е и с район „Средец”. При нас, без да ги подреждам по важност, изпъкват няколко групи проблеми, които са по-конкретни и свързани с дейността на общината. 

Ще започна с поддръжката на публичната инфраструктура – улици, тротоари, градинки, паркове, осветление. Истината е, че последните години и от страна на столична община, и от страна на района доста неща се свършиха и съм сигурен, че хората го виждат и оценяват. Това в голяма степен обаче се отнася за основните артерии. Тепърва  трябва да се работи много по вътрешнокварталните улици, където все още има места в ужасно състояние, недопустими за центъра на столицата. Към това се добавя и проблемът с честите ремонти от страна на комуналните дружества и последващото възстановяване (или липсата на такова да си признаем).

Характерен за централната част е и проблемът с трафика и паркирането. Все повече автомобили – а това е неминуем процес, защото хората в София стават все повече и колкото и да не се признава, ако не все по-богати, то със сигурност все по-платежоспособни. Това е от една страна, но от друга има паралелно намаляване по разнообразни причини на паркоместата. Този процес освен всичко друго, пряко кореспондира и със станалия модерен напоследък въпрос с качеството на въздуха който дишаме.

Друг проблем в района е свързан със спокойствието и сигурността на гражданите. „Средец” често е домакин на големи спортни, културни, развлекателни, обществени и политически събития, при които струпването на големи маси от хора неизбежно води до конфликтни ситуации и дискомфорт за живеещите в района. В тази графа бих сложил и неизбежните конфликти между развлекателните заведения, техните клиенти и техните съседи.

Ако за София като цяло последните години много се направи по проблема с броя и капацитета на детските заведения, то в нашия район проблемът продължава да е доста болезнен. Това, че той безспорно е свързан с доста съмнителни процеси от преди десетилетия не е нито извинение, нито успокоява хората от квартала, така че тук също има огромно предизвикателство за работа.

Нещо което, лично мен ме терзае сериозно, но не съм сигурен, че е масов проблем е поддържането и опазването на забележителното археологическо и архитектурно наследство, концентрирано в района. 

Със сигурност можем да продължим изреждането. Но вижте, работата ми последните години ме е научила на следното – проблемите във всеки случай са конкретни и в повечето случаи лични. 

- Какви са възможностите за тяхното разрешаване според Вас?

- Първо, правомощията на районния кмет не са, да го кажем, много големи. За да бъде ефективен в работата си, той трябва да комуникира ефективно с администрацията на голяма столична община и със столичен общински съвет. Да, предлага и защитава най-добрите решения за района в синхрон с решенията, касаещи целия град. 

Ще ви кажа как виждам работата свързана с изложените проблеми. Мисля, че започнахме с поддръжката на публичната инфраструктура. Това разбира се е предстоящ разговор с бъдещата кметска администрация и общински съвет, но когато става въпрос за вътрешнокварталните улици районният кмет и администрация трябва да получат по-сериозна самостоятелност и да им се делегира по-сериозен бюджет. В крайна сметка, когато не става въпрос за централни артерии, районната администрация е най-компетентна и би била най-оперативна. 

Отново проблемът с трафика и паркирането – трябва да си признаем, че генерално решение няма, но има редица дейности, които да се предприемат. Много важно е да се вземат мерки за отвеждане на транзитния трафик от центъра на града. Това е свързано с доизграждане на обходните рингове и развитието на масовия транспорт.  Хубавото е, че столична община работи доста активно в тази насока и ако е рекъл Господ - това ще се усети. Трябва да се помисли и за промени в наредбата – има практики в други големи градове, примерно в посока определяне на часове от денонощието, в които влизането, а не паркирането в синя зона да е заплатено, не за живущите разбира се.

Искам да се спра по-конкретно обаче на мерките, които касаят район „Средец” и за които ще работя активно, ако бъда избран за кмет на общината. На първо място трябва да се намали броят на служебните абонаменти за паркиране. Новосъздадените места за поставяне на тротинетки, със стационарните си ограничители,  са прекалено много и трябва да се помисли да се локализират на по-подходящи места. Ясно е, че поради метеорологичните условия те ще са неизползваеми половин година максимум. От друга страна, обаче, със същата технология с ограничители трябва да бъдат фиксирани местата на контейнерите за смет. Облекчаването на трафика минава и през мерки свързани с оптимизиране на посоката на движени по определени улици, светофарните уредби и т.н. Като пример само ще дам крайно неудачното решение за поставянето на две велоалеи на натоварена улица, по която върви и градски транспорт - като ул.„Раковска”. Със сигурност ще настоявам едната от тях да бъде премахната.
Във връзка със спокойствието и сигурността на гражданите основните мерки са разширяване на мрежата от охранителни камери и регулярното присъствие на полицията. Вижте, странно е на улица като „Иван Шишман” да няма нито една камера. Относно конфликтите между заведенията и съседите им, разбира се, стриктно се спазва законодателството, но и решаването им минава през неизбежни отстъпки и от двете страни – това е цената както да живееш, така и да правиш бизнес в центъра на големия град.

- От какви промени има нужда районът?

- На първо място "Средец" е консервативен район – и като екстериор, и като жители. Честно казано поне на това трябва да са ни научили историите около големите ремонти в района в последно време. Очевидно е, че прекомерно авангардните архитектурни и градоустройствени решения не се вписват и не се приемат съвсем еднозначно меко казано. Със сигурност каквито и промени да се извършват, трябва да бъдат първо много ясно и широко представени пред съкварталците ни и задължително съгласувани. Точно в това виждам и едно от предизвикателствата пред районния кмет .

- Какво конкретно ще поемете като ангажимент за предстоящия мандат?

- Има няколко конкретни проекта, на които много държа и ще работя да се случат през предстоящия мандат. Създаване на скейтпарк на мястото на изкуственото езеро в Княжеската градина и създаване на спортна зона от страната на ул. „Гурко”. Създаване на артпространство между Народния театър и Съюза на композиторите. Възстановяване на градинката пред хотел „Рила”. Създаването на нова детска ясла. Ето ангажиментите ми, които изредих в телеграфен стил.

- Но кое ще е основното предизвикателство като кмет на район „Средец”?

- Вече изредихме основните проблеми, изредихме и възможните им решения. Но най-голямото предизвикателство са хората – в голямата си част интелигентни, образовани, информирани. И много взискателни. Искат много,  знаят какво искат и какво заслужават. Знам какво да очаквам, знам, че  няма да е лесно, но това ме амбицира още повече, защото мисля и че знам  пътищата за посрещане на очакванията от страна на гражданите на „Средец“.

- Кои са вашите опоненти на тези избори в района?

- Кандидатите за районен кмет на „Средец” на тези избори сме общо дванадесет. Не подценявам никой от опонентите ми, всеки от тях има качества и съм сигурен че има и добри идеи за района. Но ако вземем предвид резултатите от последните няколко избора, като основни опоненти се очертават г-н Трайков от така да я наречем центристката "Демократична България" и г-н Виделов от лявата БСП. 

- Е, нали Трайчо Трайков е кандидат на „градската десница“?

- Вижте, г-н Трайков, когото уважавам много, е кандидат на „Демократична България”. Доколко тази формация е както казвате  „градска десница“ - това е доста дискусионен въпрос. Това е коалиция между поне навремето дясната партия ДСБ, центриско-либералната „Да България” и откровено левите „Зелените”. И при най-благосклонен прочит подобно формирование трудно би могло да се нарече „дясно“. Каква е идеологическата им спойка - не се наемам да коментирам, не ми е работа. Но вижте – да мразиш ГЕРБ не те прави десен.

l_kovachev1_1_.jpg