Мартин Димитров: Редовно правителство на ПП-ДБ може да вкара България в Шенген още тази година

С радикални реформи ще предприемем мерки срещу корупцията и ще въведем така чаканата дигитализация, казва пред Faktor.bg водачът на листата на ПП-ДБ в 19 МИР Русе

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Интервю на Мая Георгиева 

- Г-н Димитров, как се вижда България от дунавската столица Русе? Наясно ли е властта в София с проблемите на хората в провинцията?

- Ние обикаляхме много в Русенска област през последните седмици и се срещнахме с хора, които ни казаха, че са се отказали от малкия си бизнес. Защо ли? Защото  ГЕРБ създадоха порочен модел на свръх концентрация, в който малко на брой фирми получават огромна част от еврофондовете и обществените поръчки. Създадоха среда, в която с помощта на държавата, големите мачкат малките.  Резултатът е, че така намалява броят на малките фирми, особено в северна България, което се отразява и на заетостта, и на производството. В крайна сметка нарастват и цените, защото точно най-малките фирми са гъвкави и често предлагат конкурентни цени.

- Инфлацията продължава да заема притеснителни размери, предложете три основни мерки, които могат да я стопират?

- Първата и най-важна мярка са работещи регулатори, най-вече КЗК. КЗК трябва решително да преследва картели и злоупотреба с господстващо положение. Несериозни са твърденията, че подобни проверки могат да продължат до 9 години. Това показва безпомощност и незаинтересованост. 
Второ - трябва да се стимулират малките компании да произвеждат и директно да имат възможност да продават. По тази причина, за да подобрим условията за най-малките, увеличихме прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лева.
И трето -  трябва да се предприемат мерки за спад в цените на енергоресурсите. Закон, приет по мой проект, задължи операторите на складове да обявяват свободния си капацитет всеки ден пред Агенция Митници и тя да обявява тази информация на сайт. Така всеки може да търгува и да внася горива, което води до повече конкуренция и по-ниски цени. Това е в сила от началото на годината.

- Има ли алтернатива за България без приемане в Шенгенското пространство? Какви критерии трябва да покрием за влизане?

- Редовно правителство на ПП-ДБ може да вкара България в Шенген още тази година. Трябва управление с авторитет, на което не са наложени санкции Магнитски. Шенген означава, че няма да има безкрайни опашки по границите с Румъния и Гърция. Но по-важното е, че ще се създадат условия за нарастване на износа, привличане на нови инвеститори, по-добри условия за българските инвеститори и добре платени работни места. Шенген е условие за по-висок растеж на икономиката.

- Какви нови политики трябва да се прилагат, за да бъдат адекватни доходите на българите към растящите цени?

- За 12 години управление на ГЕРБ, Румъния постигна повече от два пъти по-голямо икономическо развитие спрямо България. За да нарастват доходите, трябва да расте икономиката. Ние ще запазим ниските нива на сегашните данъци. Контролът на държавните органи ще се фокусира върху големите фирми, където рисковете за бюджета са по-съществени. С радикални реформи правителство на ПП-ДБ ще предприеме мерки срещу корупцията и ще въведе така чаканата дигитализация. 

2023-04-02_Izbori.jpg