Ако Северна Македония не скъса оковите на македонизма, ще изпадне в крайна невъзможност да се присъедини към ЕС

Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова

Елисавета Белобрадова, кандидат депутат от ПП-ДБ

В разрез с всички цивилизационни разбирания, лидерът на победилата на последните избори в РСМ партия Мицкоски обвини досегашният им президент Стево Пендаровски, че щели да го запомнят с изказването му, че Гоце Делчев е българин. Според него едно такова признание е вид предателство и предупреди още в 2021 г., че ако на преговорната маса някой му предложи да приеме, че Делчев е българин, щял да направи дипломатически скандал в световен мащаб. Но ако той отказва да приеме истината, защо изобщо твърди, че желае страната му да получи покана за членство в ЕС? Ако Северна Македония не желае да спазва своите международни договори, не проведе нужните реформи за демократизация, не изживее най-накрая своя катарзис и не скъса оковите на македонизма, то ще изпадне в крайна невъзможност да се присъедини към Европейския съюз.
Аз нямам нищо против да ме запомнят с декларацията ми за Гоце Делчев в НС и с посещението ми в неговия роден град Кукуш, защото нямам проблем да казвам истината – обективната историческа истина, базирана на документите от епохата. Така, както е заложено в Договора за Приятелство и добросъседство от 2017 г. и както се предполага, че трябва да бъде поведението не само на всеки политик, но и на учените, обществениците и журналистите в нашите две страни. А истината е, че според документите и собственото му признание, 

Гоце Делчев е бил българин

Не можем да се съгласим на такъв пазарлък, който бе предложен от македонска страна в съвместната историческа комисия. Те казаха „вие си имате Ботев, Раковски, Бенковски, толкова герои, дайте ни Гоце Делчев на нас“. Това не може да бъде аргумент, затова и работата на комисията спря - като видяха, че няма да се пазарим и нямат никакви научни аргументи да ни убедят в тезите си, абдикираха от задълженията си.

Свободата е най-висшата ценност. Тя ни осмисля като човешки същества с личен, духовен интегритет, различни от останалите твари. Тя ни дава сили да правим избори между добро и зло в живота, на нея е основана нашата нравствена система. И тя не е някаква даденост, напротив - за нея трябва да се борим всеки ден, както е правил Гоце Делчев и хилядите други герои.

Свободата има точни измерения – не просто личната, но обществената свобода на всички, които се наричат българи, тяхната култура, територия, език. Без този постоянен, несекващ стремеж към свободата, можем да се обновяваме и да поддържаме нацията ни жива, само като пазим и почитаме собствената си история и през нея осмисляме стъпките си напред като държава. 

Винаги ще се боря за свободата на България, за правото нашите сънародници да се наричат българи, където и да се намират, и за опазването на паметта на нашите герои, отдали живота си за нашата свобода.

e_belobradova.jpg