Андрей Цеков: На довършването на „Хемус“ ГЕРБ са гледали като на „златна кокошка“ за източване на обществени средства(видео)

Андрей Цеков

Андрей Цеков

Няма да се уморя да повтарям, че започната преди 50 г. по времето на Тодор Живков магистрала „Хемус“ трябва да бъде завършена. Защото е изключително важна за икономическото развитие на Северна България – за гражданите, за малкия и среден бизнес, за големите инвеститори.

ГЕРБ се захванаха с „Хемус“ едва в края на 12-годишното управление на Борисов. Опитите им в тази посока обаче се провалиха с гръм и трясък. Защото, съдейки по публично изнесените факти за довършването на магистралата София - Варна, са гледали на проекта като на поредната „златна кокошка“ за източване на обществени средства.

 Защо при ГЕРБ са дадени аванси в размер на 1,1 млрд. лв., като за участъци 4, 5, 6, 7, 8 и 9 не е имало нито проекти, нито отчуждения, нито разрешения за строеж? Защо са дадени аванси дори за дръвчетата и цветята, които се засаждат едва при завършване на пътното строителство?

Защо при ГЕРБ е стопиран проектът за 7 и 8 участък и е предложена промяна на трасето? Дали, за да заобиколи „Хемус“ любимото на Бойко Борисов ловно стопанство, управлявано от негов приближен?

Защо при ГЕРБ строителите не носеха отговорност за качеството на „Хемус“? (По време на кабинета „Денков“ разписахме с изпълнителите споразумения, според които те поемат гаранционната отговорност за качеството – 7 г. за пътната част и 12 г. – за съоръженията)

Защо при ГЕРБ започна незаконно строителство по ЗУТ в участъци 4 и 5 - констатирано с актове на ДНСК?

Защо при ГЕРБ унищожиха коритото на р. Вит с незаконен добив на инертен материал?

Как Николай Нанков ще коментира заключенията на Сметна палата и АДФИ - че тези средства са похарчени неправомерно и има наложени глоби на назначения от него директор на кухото държавно дружество „Автомагистрали“ за 1,5 млн. лв.?

Защо са дадени 400 млн. лв. авансово за магистралата между Ружинци и Монтана години преди да има проекти, отчуждения и разрешителни за строеж?

Защо са платени 300 млн. авансово за укрепване на свлачища, без да има ПУП, проекти и разрешителни за строеж?

Защо Николай Нанков като зам.-министър (2011-2013 г., 2014-2017 г.), министър (май 2017 – септември 2018 г.) и отново зам.-министър (2018 – 2021 г.) на регионалното развитие още не е понесъл отговорност?

Все неща, за които ГЕРБ трябва да понесе отговорност – такава им е работата, такива са им видимите резултати, такава им е бленуваната „стабилност“.


Въпросите не са към Николай Нанков, а към прокуратурата.

ПС: Ако ГЕРБ имаха наистина желание да построят „Хемус“ – можеха да пробват. Но те гледаха само към чувалите с авансите.
Правителствата след тях работеха по процедурите по отчужденията и проектирането. Индексации се допуснаха при строги правила само за строителите, които не са получили аванси.
ПП-ДБ сложихме ред в хаоса ИМ, сега по участъци 1, 2 и 3 се работи по законите в България.