Безплатно паркиране за приятели в центъра на София - как работи управлението на ГЕРБ

Скандалните разкрития на общински съветници в СО за издадени стотици карти за безплатно паркиране в центъра на столицата по времето на Йорданка Фандъкова са повод от "Демократична България" да излязат със свой коментар по горещата тема, който публикуваме без редакторска намеса:

"Шестата предизборна кампания в последните три години започна с протести за паркоместа в центъра на София и завършва със скандални разкрития за стотици карти за безплатно паркиране, харизани на близки до ГЕРБ хора в последния кметски мандат на Йорданка Фандъкова. Ако набързо създадените велоалеи по “Патриарх Евтимий” са по-скоро въпрос за подобряване на процеса на вземане на решения, то абсолютно безспорен е управленският отпечатък с безплатните паркоместа, защото говори за познат стил в управлението - дали на национално или на общинско ниво. Както обикновено се оказва в последните над 12 години - ползвателите на тези карти са бизнесмени, журналисти и публични говорители в орбитата на ГЕРБ.

“Безплатно паркиране за близки приятели” - така лидерът на “Спаси София” Борис Бонев обобщи разкритите данни от Центъра за градска мобилност. Повече от 400 карти за безплатно паркиране в “Синя зона” и “Зелена зона” буквално са подарени без никаква яснота и регламент кой и с какво право ги ползва.
“Можем само да спекулираме на база получените сигнали и информация и да отправим някои въпроси. Има ли известни журналисти, ползващи се с право на безплатно паркиране? Паркират ли безплатно и някои социолози, много често изразяващи подкрепа за ГЕРБ в национален ефир? Има ли мастити бизнесмени и синдикални лидери, получили подобен тип карти”, реторично пита Бонев.

Безплатните привилегии за едни, както обикновено излизат скъпо на други. Според сметките на общинския съветник от ПП-ДБ-СС Бойко Димитров София и гражданите ѝ са ощетявани с минимум половин милион лева годишно, откакто Фандъкова раздава безплатни паркоместа на конвейер. Според Димитров с тези пари е могло да се построи етажен паркинг за поне стотина автомобили. Общинарят напомни и за пропилените средства в Центъра за градска мобилност, където между 2009-а и 2014-а година са натрупани 145 млн. лв. неразплатени средства за градския транспорт. Това принуждава ЦГМ да тегли заем от 95 млн. лв., който все още се погасява.
“Ако я нямаше тази дупка, щеше да има достатъчно пари за нови паркинги за над 5000 коли. Само лихвите по този заем са над 15 млн. лв. - с други думи многоетажен паркинг за 500 автомобили”, подчертава Димитров.

Оказва се, че подаръците за приятелите на властта и безобразното източване на ЦГМ струват хиляди липсващи паркоместа в София. Същевременно заслугите на Йорданка Фандъкова и подопечния ѝ Георги Георгиев са напът да им осигурят трансфер от местната власт в законодателната. Видимите резултати, гарантирани от ГЕРБ, остават предизвикателство за новите управленци на София. Едно е сигурно - след изборите лошо комуникираните, но отдавна необходими велоалеи ще останат за колоездачите без нарочно поставени контейнери и счупени бутилки върху тях. Дано се намери кой да се погрижи и за паркоместата в центъра на София, и най-вече - за налагането на еднакви правила за всички. И на общинско, и на национално ниво."

2024-06-09_Izbori.jpg