Борисов: Ще влезем в еврозоната и ще има нулева миграция, ако ГЕРБ доминира управлението (Видео)

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Поемаме ангажимент, че България ще влезе през следващата година в еврозоната, ако ГЕРБ доминира в управлението. Това можем да поемем като ангажимент към българите. 
Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ако ние доминираме в управлението, отново ще възстановим нулевата миграция. Това е важно не само за влизането ни в сухопътния Шенген. Ние имаме ангажимент към европейските си колеги да не допускаме нелегална имиграция. Ние си вършим добре работата, те няма да ни връщат мигранти обратно“, обясни Борисов. „Честното е – стягаме се, пазим границата, нулева миграция. Бой по каналджиите, това правехме ние и затова имаше тогава и под 2% контрабанда на цигари. Когато е разградена границата и контрабандата върви“, добави той.

„Смисълът на политиката сте вие – гражданите. Ако има смисъл да правим всичко това, то е за да подобрим живота. Когато говориш срещу ГЕРБ, говориш срещу всички тези хора тук в тази зала“, каза Борисов при среща със симпатизанти в град Враца.

Още в началото на своето изказване Борисов пожела бързо оздравяване на простреляния само преди няколко часа словашки премиер Роберт Фицо. Затова сме сложили на предно място сигурна Европа, защото това, което се случи с него, не трябва да се случва на никого, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Този кабинет беше кабинет на компромиса. Кабинет сглобен от Алексей Петров. Той свърши някои добри неща. Имаше период на що-годе някаква стабилност. Изглеждахме добре пред външните партньори“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че въпреки огромната съпротива са взети стратегически решения в парламента и са създадени нови мощности, визирайки решението за изграждането на два блока по технологията АР1000. „Дадохме един 100-годишен период на възход на Козлодуй. Това е пилотен проект, много важен с голямата американска компания „Уестингхаус“. Вярвайте ми няма да ви стигнат нито работниците, нито кариерите, затова, което предстои като строеж. Именно затова строителят е държава в държавата – „Хюндай“. Във вашия регион ще строят „Уестингхаус“ и „Хюндай“, заяви Борисов.

Той обеща, че коридорът до Видин ще бъде построен. „Това е нещо за северозапада толкова важно, колкото Дунав. Но ние не използваме достатъчно тази река – тук е бъдещето с огромни възможности по поречието на Дунав“, каза Борисов.

Българите, като най-богатата нация в Европа, са усвоили само 3% от парите по ПВУ, отбеляза лидерът на ГЕРБ. „Оставихме им план. 3 години управляваха, защо не го приеха този план. Защо не смениха тогава и регулаторите? Защо – защото сложиха политически лица на КЕВР, КС го върна. В ДАНС си дадоха депутат за заместник-шеф, за БНБ – партийно лице – Гюров“, обясни Борисов.

„Обещаваме, че фондовете и Планът за възстановяване, ако не сме ги загубили безвъзвратно, да успеем да го вземем и да подпомогнем държавата. Това е братя и сестри, горчиво ще си платим за тези три години, за този експеримент, който беше наложен отвън. Сега отвън разбират каква огромна грешка са допуснали“, добави той.

По отношение на „Зелената сделка“ Борисов каза, че винаги са подкрепяли Европа да бъде чиста, но в същото време в условията на много тежка война в Украйна, ние нямаме право да рискуваме енергийния микс на България. „Затова взехме решение да помогнем на Маришкия басейн с по 250 млн. лева през следващите години. Затова отложихме и либерализацията на тока за гражданите, за да не бъдат ударени“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че се работи и за сигурността на страната с изтребителите Ф-16 и страйкърите. Той определи и като достойна помощта, която се оказва от Украйна.

„Много е важно да имаме над 80 депутати. В противен случай отново ще има подобни мимикрии, подобни сглобки, подобни безотговорни правителства“, призова лидерът на ГЕРБ и добави: „Ние сме най-желаните партньори от Европа и Америка в момента, най-отговорните и най-системните“. 

2024-06-09_Izbori.jpg