Христо Иванов: Пеевски е унизен, употребен и излъган в очакванията си, че ще излезе от "Магнитски"

Христо Иванов

Христо Иванов

“Тази кална кампания, тази изнервеност е предсмъртният писък на г-н Пеевски, защото все повече ще става ясно, че с него на врата нито ГЕРБ, нито ДПС ще могат легитимно и устойчиво да упражняват властта в България, да сформират стабилно правителство и да бъдат партньори в ЕС”. Това заяви пред репортери в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по повод днешните атаки на съпредседателя на ДПС.

“Пеевски няма да престане да ме атакува, понеже съм свидетел на неговите изключително унизителни опити, заставайки буквално на четири крака, да се моли на всички хора, които смята, че имат някаква връзка с Америка, по всякакъв начин да излезе от списъка на санкционираните по “Магнитски”. В името на което гласува и промени в конституцията, които разклащат контрола му върху съдебната власт и са му неизгодни. Както го предупреждавах, той не може да излезе от списъка “Магнитски” и няма да излезе. И най-малко поради тази причина няма да стане премиер на България и не може да стане. И ще става все по-неудобен, включително за тези, които го инсталираха в ДПС. Поради тази причина г-н Пеевски ще продължи да ме атакува, защото се чувства употребен и измамен в очакванията си, че ще може да се измъкне от санкциите по “Магнитски”. Нека продължи да ме атакува, това е обяснението - унизен, употребен и излъган в очакванията си”, каза още Иванов. 

Той отрече да е казвал пред Пеевски и негов свидетел, че е искал да става президент, защото никога и през ум не му е минавало да се кандидатира. Той назова и свидетеля на този разговор - Йордан Цонев, за когото предполага, че ще бъде принуден да потвърди казаното от Пеевски, защото е зависим от него.

“Аз не вадя разкази от срещи, бих могъл да разкажа много интересни неща, включително за пенсионирането на г-н Борисов и г-н Пеевски, защото там има интересни реплики - но не”, каза Иванов. 

Съпредседателят на ДБ е категоричен, че коалицията с ПП е стабилна, защото има ясна кауза - “да не допуснем г-н Пеевски да консумира повече власт”. И прогнозира, че интригите и лъжите ще продължат да се плодят. 

Иванов напомни, че многократно е предлагал да се актуализира и модернизира системата за публично финансиране на политическата дейност, която е била  разрушена от ИТН. И предупреди, че при сегашния начин на финансиране на политическите партии всяка партия е изложена на рискове и скандали.