ЦИК незабавно да спре да саботира проверката за принадлежност към ДС на кандидатите за народни представители

Гражданите имат право на информирано решение - кои партии и коалиции и кои кандидати отговарят на техните морални критерии и заслужават да бъдат подкрепени

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Мартин Димитров, кандидат за народен представител от ПП-ДБ

Има утвърдена практика от 17 години ЦИК да предоставя на Комисията по досиетата имената, ЕГН-тата и принадлежността към съответната листа на всеки кандидат за депутат. Сега за първи път ЦИК не са предоставили информация за партийната принадлежност и са обяснили на Комисията по досиетата да търсят отговор на този въпрос в Интернет, съобщиха медиите вчера. Подобно търсене ще отнеме огромен ресурс и страшно много време. Практиката на Комисията по досиетата е винаги да обявява и партийната принадлежност, поради възможни спекулации при съвпадение на имена.

Този саботаж може да има една единствена цел - да се забави процесът по проверка и да не се обяви преди изборите, кои кандидати от кои партии имат принадлежност към ДС. Този състав на ЦИК е доминиран от ГЕРБ, ДПС и БСП и очевидно това мнозинство прави опит важни факти да бъдат скрити от българското общество. 

Критично важно е предварително и достатъчно рано да бъде направена изискваната по закон проверка, за да могат българските граждани да вземат информирано решение, кои партии и коалиции и кои кандидати отговарят на техните морални критерии и заслужават да бъдат подкрепени.

Призовавам ЦИК незабавно да предоставят данните, съгласно практиката от последните 17 години и да спазят закона и веднага да започне проверката за принадлежност към ДС!

m_dimitrov_2024.jpg