За първи път България скъси преднината на Румъния по пътя за постигането на европейски доходи

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Мартин Димитров

През последните години Румъния направи съдебна реформа, започна битка с корупцията, вкара в затвора политици за доказани престъпления, възползва се по най-добрия начин от членството си в ЕС и набра сериозна преднина в развитието си пред България. Ако преди 2007 г. ние имахме икономически предимства, упоритата и системна работа на съседката ни доведе до трайно подобрение на средата, при това с по-бързи темпове. 
За нас често възникваше въпросът дали, 

ако и ние направим истинските реформи,

 можем да последваме примера на Румъния.
 Данните от последните три години показват, че за първи път България успява да скъси преднината на съседката ни по пътя към догонване на средните европейски доходи, при това с около два пъти по-добра „скорост“. Или по-конкретно - за периода 2020-2023 г. постигнахме 9 процентни пункта сближаване със средните европейски нива, а Румъния - 5 процентни пункта (БВП според паритета на покупателната сила).

evrostat.jpg

Тези данни показват, че икономическите резултати започват да идват само след 9 месеца, макар и реформите да са едва започнали. Ако успеем да ги проведем цялостно, тоест да се преборим за работеща и независима съдебна система, 

да водим истинска битка с корупцията, 

без чадъри за никого и да направим регулаторите работещи,  потенциалът за растеж е сериозен и България може да тръгне по пътя на икономическите успехи. 
Като успешни примери можем да посочим освен Румъния и Балтийските страни.
На кръстопът сме, можем да продължим напред или да се върнем назад към прехвалената стабилност, която не бе нищо друго освен застой.

m_dimitrov_2024.jpg