Свалиха Кевин Маккарти от председателския пост на Камарата на представителите

8 републиканци гласуваха за отстраняването му

Кевин Маккарти

Кевин Маккарти

Камарата на представителите на САЩ гласува за отстраняването на републиканеца Кевин Маккарти от председателския пост, предаде Си Ен Ен.

Предложението за освобождаването му беше прието с 216 срещу 210 гласа, като осем републиканци гласуваха за отстраняването на Маккарти от председателския пост.

Републиканците, които гласуваха за отстраняването на Маккарти, бяха Анди Бигс, Кен Бък, Тим Бърчет, Илай Крейн, Мат Гаетц, Боб Гуд, Нанси Мейс и Мат Розендейл.

Никой председател на Камарата на представителите досега не е бил отстраняван чрез приемане на резолюция за отстраняването му.

Преди това неговите съпартийци републиканци, сред които и недоброжелатели от лобито на експрезидента Доналд Тръмп, говориха в продължение на един час за причините, поради които Маккарти трябва да остане или да бъде отстранен от поста си.

По-рано във вторник Камарата на представителите не успя да внесе, нито да блокира процедурата са отстраняването му. Гласовете се разделиха на 208 срещу 218 - 11 републиканци гласуваха против предложението за внасяне на предложението.

Блокът от твърдолинейни консерватори - привърженици на Доналд Тръмп, воден от представителя на Флорида Мат Гаетц, саботираше работата на Маккарти, като гласуваше срещу ключови приоритети на ръководството на републиканците и многократно блокира програмата на председателя. /БГНЕС