Издъхна една от емблемите на френското кино - Мишел Пиколи

Пиколи е сред любимите актьори на Луис Бунюел, който му поверява интересни роли в общо шест от своите филми

Мишел Пиколи

Мишел Пиколи

На 94 години почина актьорът Мишел Пиколи - една от емблемите на френското кино, съобщават негови близки.

 "Мишел Пиколи изгасна на 12 май в прегръдките на съпругата си Людивин и на децата си Инор и Мисиа след мозъчен инцидент", пише в съобщението на семейството му, предадено от Жил Жакоб - приятел на актьора и бивш президент на кинофестивала в Кан, информира Нова ТВ.

Филмографията на Пиколи съдържа повече от 220 игрални и телевизионни филми, включително десетки класически заглавия като "Belle de jour" (Дневна красавица, 1967 г.) на Луис Бунюел, "Le Mepris" (Презрението, 1963) на Жан-Люк Годар, "Les Choses de la vie" (Нещата от живота, 1970) на Клод Соте, и др.

В 70-годишната си кариера Пиколи е играл във филми на Аниес Варда, Алфред Хичкок, Марко Ферери и др. Сред екранните му партньорки са легендарни актриси като Роми Шнайдер, Бриджит Бардо, Катрин Деньов и др. 

Пиколи е носител на награди от Кан, Берлинале, Локарно и др. за актьорското си майсторство. През 2012 г. получи наградата "Давид на Донатело" за една от последните си роли във филма Habemus Papam.

Пиколи е сред любимите актьори на Луис Бунюел, който му поверява интересни роли в общо шест от своите филми, сред които се открояват „Дискретният чар на буржоазията” (1972) и „Дневна красавица” (1967). Няколко от най-добрите си изпълнения прави под режисурата на големия френски майстор Клод Соте: „Нещата от живота” (1970), „Макс и железарите” (1971), „Венсан, Франсоа, Пол и другите” (1974), „Мадо” (1976), в които играят също Ив Монтан, Жерар Депардийо и Роми Шнайдер.