Издателят Манол Пейков събра само за един ден 125 000 лв. за къщата на Димитър Талев в Прилеп

Издателят Манол Пейков само за един ден събра солидни дарения за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп, РС Македония.

Пловдивчанинът стана известен с организираните от него дарителски кампании в подкрепа на Украйна, осигурявайки стотици електрически генератори за бедстващите от войната хора там, както и със събраните повече от един милион лева за пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. 

В сряда Пейков обяви нова инициатива - за закупуване на родната къща на Димитър Талев – автор на "Железния светилник", "Преспанските камбани" и "Гласовете ви чувам". Той уточнява, че собственичката на къщата - Снежана Аческа, е склонила да намали исканата цена за имота до 80 000 евро. Но след придобиването й ще са необходими значителни средства за ремонт на къщата. 

Вижте какво написа на страницата си във Фейсбук Пейков:

Към 14:00 часа днес събраните за купуването и реставрацията на родната къща на Димитър Талев в Прилеп са над 125,000 лева. (По предварителни оценки, сумата за закупуването е около 160,000, а за последващия ремонт – поне още 200,000 лева.)

Бих искал да успокоя мнозината, които загрижено ме посъветваха внимателно да проуча всички документи за имота, както и евентуалното наличие на тежести върху него: не възнамерявам да изхарча и стотинка от вашите пари, преди да имам недвусмислена зелена светлина от адвокатите си – които вече се заеха с внимателно проучване на документите и тънкостите на македонското законодателство.
(Надявам се вече да сте наясно, че нямам склонност да подхождам към о б щ о т о по лекомислен начин.)

Припомняме сметката за дарения:

Фондация "Манол Пейков и приятели"
Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
или PayPal: manolpeykov@yahoo.com
Основание: Дарение за родната къща на Димитър Талев

Благодаря ви за подкрепата! Мисля, че сме на път да сътворим нещо наистина смислено. ❤

П.П. Прилагам снимка на оригиналния нотариален акт от 1926 година (на сръбски език), с който дядото на съпруга на Снежана Аческа придобива къщата от майката на Димитър Талев. ❤ ❤