​Издателят на EuroChicago: Никой не разбра какво полезно свърши Кунева за българите в чужбина

ЦИК не върши работата, за която е създадена, а се превръща в служба отговаряща на писма на гражданите, казва Петър Стаматов

Косара Белниколова

По мнението на мнозина сънародници, в този си вариант Изборният кодексът е едно недоносче, при това въведените в него ограничения за гласуване за част от българските граждани зад граница, са противоконституционни. Изпратихме писмо по този повод, което е докладвано на заседание на ЦИК, но все още не сме получили отговор. Гледах онлайн заседанията на ЦИК, но тази комисия не върши работата, за която е създадена, а се превръща в служба отговаряща на писма на гражданите. В тази комисията един Цветозар Томов „пролет не може да направи“. А в случая имаше чудесна възможност да се проявят и да покажат принципност. Така издателят на EuroChicago Петър Стаматов коментира от САЩ пред Faktor.bg проблемите с Изборния кодекс.

Той обясни как седят нещата с гласуването зад океана: „В САЩ и Чикаго всички желаещи няма да могат да гласуват, защото секциите в САЩ от 42 се намаляват на 35, а в Чикаго от 4 поискани - на 3. Новият ни генерален консул Иван Анчев се опита да направи каквото можеи въз основа на изпратено от нашето издание писмо е поискал от ЦИК да бъдат отворени поне четири секции. Нов събота ЦИК съобщи, че ще има само шест избирателни секции в нашия консулски окръг: една – в Генералното консулство - Чикаго, в Дес Плейнс, в БПЦ „Света София“ и освен това в Детройт, Денвър и Синсинати. Консулският ни окръг е от 14 щата – територия колкото половин Европа, и съвсем разбираемо няма да могат да гласуват всички, поради разстоянията и пътя, който трябва да се измине до най-близката секция.“

Според Петър Стаматов в Чикаго ще има и друг ефект от намалението на секциите. Много българи ще се откажат въобще

да отидат до урните,

защото още помнят 2009-та година, когато секциите бяха само две. Опашките бяха огромни и много не успяха да гласуват.

„Отгоре на всичко гласуването зад океана е почти със символичен смисъл. Хората излизат да гласуват обикновено на обяд, а по това време в България вече са затворени изборните секции и се съобщават предварителните резултати. Но нашенци, гласувайки, се чувстват свързани с България и се надяват, че някой се интересува все пак от тях и от позицията им. Смятат се за патриоти, които изпълняват гражданския си дълг. За мен лично това гласуване е преди всичко един наивен и добър ритуал“ категоричен е сънародникът ни. Той припомни, че от EuroChicago са изпратили писмо до Народното събрание, ЦИК, Външно министерство, националния омбудсман, „във връзка с абсурда, който се получи с последния вариант на Изборния кодекс - хем правата на българските граждани зад граница да гласуват бяха орязани и затруднени, хем се въведе задължително гласуване за всички, включително и за тях.“

Според издателя ограничението до 35 секции е въведено с цел да се угоди на коалиционния партньор на ГЕРБ - Патриотичния фронт, като целта бе да се ограничи вотът в южната ни съседка, който до последните избори бе най-многоброен. „Но всъщност, на последните избори тенденцията се обърна и българските гласоподаватели в Европа и САЩ се оказаха по-голяма група от тези в Турция. Така че ударът всъщност е върху патриотично настроените българи на запад от границата. Ще ми е интересно как от ПФ ще отчетат резултатите от въведените ограничения. Защото това е като да тръгнеш да чистиш камъчетата от ориза в една купичка, но вместо това да изхвърлиш цялата купичка с ориз. За съжаление, не само заради конкретния пример, а като цяло, депутатите в Народното събрание не са стигнали въобще до нагласата да мислят за българите зад граница, когато правят промени в законодателството.“ заключи Стаматов.

„Да си гласуваш непредвидена в закона отпуска и да получаваш хиляди лева заплата за това, не може да се приеме по друг начин, освен като подигравка, дори издевателство с бедния български народ. Пълно безсрамие. После Борисов тръгна да дърпа ушите на Реформаторския блок и да пита – кога сте опозиция, кога не сте. Подобно изказвания направиха и Бъчварова, и други от ГЕРБ. Но ако Реформаторският блок се бе държал мъжки и реформаторски досега, а не да изпитва  криворазбрано страхопочитание, не би рискувал да изгуби на втория тур избирателите на реформаторите. Борисов отлично чувства амбициите на съюзниците си, които не биха посмели да се отделят от сянката му, докато това значи

риск от загуба от келепира във властта

От Реформаторския блок работа в Народното събрание вършат хората от гражданската квота начело с Петър Славов. Какво ли би било ако имаше още няколка души като него, защото не може да те наричат „Мадам Yes“ и да имаш висок авторитет. Аз няма да престана да питам „Знаете ли кой вицеприемиер отговаря за българите в чужбина?“, пита с нескрито раздразнение Стаматов. Той припомни факта, че 99 % от хората в България и зад граница нямат ясен отговор.

„Сигурен съм и Бойко Борисов е забравил. Защото никой не е чул какво е свършил този вицепремиер, както и подчиненото му Държавна агенция за българите в чужбина“, атакува Кунева издателят на EuroChicago.

Стаматов излага своята позиция и по противоречивото нововъведение „Не гласувам за никого“.

„То е една голяма глупост, за разлика от така наречената „Бяла бюлетина“, на която пише „Гласувам срещу всички“. Тази бюлетина ми е любимата. Преди време в продължение на половин година аз и изданието ни се опитахме да лансираме идеята за такава бюлетина. Това по същество не е нова идея, тя идва още от люлката на демокрацията, древна Гърция. Тази възможност е най-краткият път за преборване със статуквото в политиката, също както и изборите чрез жребий. За съжаление, политиците разбираемо не биха приели подобна бюлетина, а хората не знаят възможностите й. Защото от едно квадратче с протестен вот има смисъл, само ако то бъде свързано с броя на депутатите - при една трета гласували срещу всички трябва да се намали парламентът с една трета, а при гласували с бюлетината над 50% - дори до провеждане на нови избори с нови кандидати.

Надявам сега около споровете за това безмислено квадратче с протестен вот да стане ясна силата на бялата бюлетина, която в бъдеще да бъде въведена. И ако някой в парламента се прави на неразбрал то, той не е за там или мами избирателите. Народът ни, колкото и да е търпелив, надявам се скоро да извика „Стига!“, казва Петър Стаматов.