Издирваната от Кремъл Кая Калас: Няма да мълча, ще продължа да подкрепям Украйна

"Ще се изказвам за укрепване на европейската отбрана"

Кая Калас, снимка: EPA/BGNES

Кая Калас, снимка: EPA/BGNES

Министър-председателката на Естония Кая Калас осъди „обичайната тактика за сплашване" от страна на Русия, след като Москва я обяви за издирване наред с други европейски представители, предаде Дарик с позоваване на Франс прес.

Мотивът на Кремъл за обявяването за издирване са обвинения срещу представители на балтийските страни и Полша във „враждебност към Русия“.

"Действията на Руската федерация не са изненадващи, тъй като това е обичайната ѝ тактика за сплашване", подчерта Калас, като обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна и да се бори срещу руската пропаганда.

"Няма да мълча, ще продължа да подкрепям решително Украйна и ще се изказвам в полза на укрепването на европейската отбрана", заяви тя.

Балтийските държави, членки на Европейския съюз и НАТО, които са бдителни по отношение на военните амбиции на Кремъл, изтъкват, че Съветският съюз ги е окупирал, докато според пропагандата на Кремъл съветската армия е „освободителка“  - Москва смята всеки друг подход за "фалшифициране на историята" и го третира като „престъпление“.