Изгонените руски дипломати – хронология на зачистването им от европейските столици

От 2019 г. досега 11 пъти са били експулсирани руски служители на дипломатически мисии от различни страни в света

На 23 септември 2020 г. българското външно министерство обяви експулсирането на двама руски дипломати заради обвинения в шпионаж. От 2019 г. това е 11-ият случай на експулсиране на руски дипломатически представители от различни страни и третият случай за България, съобщава ТАСС.

Каква е хронологията: 

На 13 март 2019 г. шведското Външно министерство поиска един от служителите на руската дипломатическа мисия да напусне страната заради контакти на руския дипломат с гражданин на Швеция, задържан на 26 февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия. На 21 декември 2018 г. Министерството на външните работи на Руската федерация взе решение за експулсиране на шведския дипломат (според шведския вестник Expressen - пресаташето на шведското посолство Kalle Kniwilä).

През март 2019 г.  Полша изгони руския вицеконсул в Познан. Според Полската агенция за вътрешна сигурност руснакът се е занимавал с дейности, които не отговарят на дипломатическия му статут. Това става известно едва на 16 април, когато Русия обяви вицеконсула на Полша в Иркутск Камил Лешняк за персона нон грата.

На 13 август 2019 г.  Украйна обяви за персона нон грата дипломат в руското генерално консулство във Лвов „за дейности, несъвместими със статута на консулски служител“. Същия ден Москва отвърна на удъра като изгони служител на Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург.

На 29 октомври 2019 г.  служител на руското посолство бе обявен за персона нон грата в България за дейности, несъвместими с дипломатически статут. На 5 декември Русия отговори с реципрочно действие, като обяви служител на българското посолство в Москва за персона нон грата.

На 4 декември 2019 г.  германското Външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на Руското посолство в страната, като постанови „решението да влезе незабавно в сила“. Причината бе започнало разследване на Главна прокуратура в Германия на убийството на гражданина на Грузия Зелимхан Хангошвили в Берлин на 23 август. Като заподозрян по случая бе задържан руснак. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече неоснователни подозренията, че Руската федерация може да бъде замесена в това престъпление. На 12 декември Москва отвърна на удара, като изгони двама служители на германската дипломатическа мисия.

На 24 януари 2020 г.  българските власти обявиха двама руски дипломати за персона нон грата, срещу които прокуратурата преди това бе образувала дело за шпионаж. Руското посолство в София заяви, че не са представени доказателства, които да потвърждават, че те извършват дейности, несъвместими с дипломатическия им статут. Няма съобщения за ответни мерки от страна на Руската федерация.

На 5 юни 2020 г. министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш съобщи, че и.д. ръководителят на Росотрудничеството в Прага Андрей Кончаков и служител в институцията на име Рибаков са обявени за персона нон грата. Това решение бе свързано със скандала, избухнал в края на април около предполагаемото транспортиране на отровния рицин до Прага, предназначен за местни политици, участвали в демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев. Тези слухове се оказаха измислени, но Чехия не отмени решението си. На 15 юни Москва отговори реципрочно, като изгони от Русия двама служители на Чешкото посолство.

На 6 август 2020 г.  словашките власти обявиха трима руски дипломати за персона нон грата, като имената им не бяха съобщени. Според говорителя на словашкото Министерство на външните работи Юрай Томаги това решение е взето заради доказани „злоупотреби с визи, издадени от Генералното консулство на Словакия в Санкт Петербург“, в резултат на което „е извършено тежко престъпление на територията на друга държава - членка на НАТО и Европейския съюз“. Тогава  Руското посолство в Словакия заяви, че експулсирането на дипломати "противоречи на духа на плодотворно сътрудничество между републиката и Русия". На 31 август руското Външно министерство обяви решение за експулсиране на трима служители на Словашкото посолство в Москва.

На 19 август 2020 г.  норвежката телевизионна компания NRK, позовавайки се на норвежкото Външно министерство, съобщи, че руски дипломат е изгонен от кралството. Според норвежкото издание на Verdens Gang това е „Александър Стеколщиков, служител на Търговската мисия на Русия в Норвегия“. Решението за експулсиране е взето след задържането на гражданин на страната от норвежките правоприлагащи органи по подозрение за предаване на важна информация на чужда държава. Руското посолство в Норвегия протестира решението, свързано със ситуацията около "заместник-търговския представител на Руската федерация" и относно намерението да бъдат направени заключения от тази ситуация, че става дума за „нарушаване на правомощията на един дипломат". На 28 август руското Външно министерство обяви експулсирането на един от висшите дипломати на норвежкото посолство в Русия. 


На 24 август 2020 г.  австрийското Външно министерство информира, че експулсира руски дипломат. Твърди се, че действията му противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Според австрийския вестник Kronen Zeitung страната за първи път е обявила дипломатически служител на Руската федерация за персона нон грата, като последният е заподозрян в индустриален шпионаж. Още същия ден Русия обяви дипломат на австрийското посолство за персона нон грата.