Излъчиха победител в конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал в София

Проектът, класиран на първо място в архитектурния конкурс за възстановяване на Войнишкия мемориал в парка на НДК (на снимката горе), е на студио "Гебуплан" на арх. Филипа Гугучкова. Второ и трето място не са присъдени от журито, тъй като останалите четири участника не са получили минималния брой точки за класиране. Това съобщиха днес от Направление "Градоустройство и архитектура" (НАГ) на Столичната община, което организира конкурса.

Мемориалът е ситуиран на мястото, където до 2017 г. беше паметникът "1300 години България". Спечелилият идеен проект се доближава до автентичната П-образна композиция на паметника на загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, формирали Желязната дивизия, прославила се в Сръбско-българската война (1885 г.), в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата световна (1914-1918 г.). Паметникъ е построен през 1934 г. и е съборен през 1977 г. заради строежа на НДК.

Предвидено е пространство за отдаване на почит и възпоминания, включително полагане на венци в памет и прослава на падналите войни. Решение за възстановяване на Мемориала е взето от Столичния общински съвет още през 2014 г., а през 2018 г. е проведен архитектурен конкурс, който не успя да отличи нито един проект.

Проектът е класиран на първо място от жури в състав: д-р Валентина Иванова от Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство; Марта Георгиева - общински съветник от "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София"; арх. Маргарита Трендафилова и Мариана Каракостова - гл. експерти "Недвижимо културно наследство" в Министерство на културата; инж. Райна Костова-Гиргинова от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране; инж. Петър Вълчев - председател на Съюза на военноинвалидите; Христо Христов - специалист по военна история от Националния исторически музей; арх. Любомир Петров - ръководител на отдел "Недвижими културни ценности" в Регионалния исторически музей - София; арх. София Лостова-Топалова - гл. експерт в отдел "Недвижими културни ценности", Регионален исторически музей - София; арх. Вангел Михалев от район "Триадица"; Мария Механджиева - главен юрисконсулт в Направление "Архитектура и градоустройство", Столична община.


За идейният проект, класиран на първо място, авторите ще получат 30 000 лева.