Изненада! Задава се пети мандат на Ангела Меркел

Тя води много уверено Германия през кризата, хвалят я политици

Правителството на Германия и премиерите на федералните провинции работят перфектно по време на кризата под ръководството на канцлера, заяви министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер. Това, според него, е предизвикало дискусия за пети мандат на Ангела Меркел начело на управлението на страната.

Възторжените отзиви от действията на канцлера в борбата срещу епидемията от коронавирус предизвика дискусия сред политическите кръгове в Берлин за още един мандат на канцлера, пише „Дойче веле”.

„Не мога да отрека, че в последно време чувам доста често тази идея”, сподели Хорст Зеехофер в интервю за седмичника „Бил дам Зонтаг”.

Според него, бившият председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел „води много уверено Германия през кризата”, предизвикана от пандемията от коронавирус. Зеехофер изрази увереност, че „прекрасната екипна работа” както в рамките на кабинета, така и си премиерите на федералните провинции е успешна, благодарение само на „стратегическото ръководство” от страна на Меркел.

„Трябва да сме щастливи, че в подобна ситуация страната ни се ръководи от такъв канцлер”, заяви министърът.

Когато напусна поста председател на ХДС през октомври 2018 г., Меркел обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат за поста канцлер.

Според социологическо проучване, проведено от института „Кантар” по поръчка на „Билд ам Зонтаг”, блокът ХДС/ХСС се ползва в момента с подкрепата на 37 % от германците. ХДС изпреварва с 22 % коалиционните си партньори социалдемократите. Дяснопопулистката „Алтернатива за Германия” се ползва с подкрепата на 12 % от гласоподавателите, Лявата партия получава 9 %, а Свободната демократическа партия – 6 % от симпатиите на германците. /БГНЕС